Доступність посилання

ТОП новини

27 жовтня виповнюється 64 роки від загибелі українського поета та письменника Майка Йогансена


27 жовтня виповнюється 64 роки від загибелі українського поета та письменника Майка Йогансена

Київ, 23 жовтня 2001 - Майк Йогансен вирізнявся серед сучасних йому українських письменників та поетів і своїм українсько-шведським походженням, і класичною освітою, і знанням понад десяти мов, і надзвичайною ерудицією. Перші вірші опублікував російською мовою, а 1917 року перейшов на українську. Новеліст і драматург, перекладач, публіцист та критик, Йогансен був одним із засновників письменницьких об’єднань ГАРТ та ВАПЛІТЕ, писав книги для дітей, видавав журнали «Червоний Шлях» та «Універсальний Журнал», був серед авторів проекту переведення української писемності на латинську абетку.

Почавши як символіст та романтик, Йогансен невдовзі став одним із ідеологів українського конструктивізму і намагався відтворити свої теоретичні висновки у власних експериментальних творах. Він щиро прагнув писати за настановами марксистської естетики, вбачав у аванґардизмі бажане поєднання лівого мистецтва та пролетарської ідеології і вже 21-го року одним з перших серед українських поетів спробував змалювати комуністичну утопію: «Комуна – це місто, як море, як гори, / Таке біле і таке широке». Проте його химерна проза часом суперечила вимогам самого Йогансена-теоретика і викликала звинувачення у формалізмі з боку більшовицьких критиків.

А ось як оцінює творчість Майка Йогансена професор, член-кореспондент Національної Академії Наук Віталій Дончик (запис). Це була думка професора, члена-кореспондента Національної Академії Наук Віталія Дончика.

18 серпня 37-го року Майк Йогансен був заарештований у Києві за звинуваченням у націоналізмі та підготовці актів терору і розстріляний 27 жовтня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG