Доступність посилання

ТОП новини

У студії Радіо Свобода Юлія Тимошенко і Віктор Ющенко. Частина Третя


У студії Радіо Свобода Юлія Тимошенко і Віктор Ющенко. Частина Третя

Віктор Ющенко: Можна репліку? Я хотів би повернутися дещо до змісту дискусії. Ви знаєте, український політичний ринок налічує сьогодні 119 партій. Щоб не склалось такої уяви, що якщо буде ще 200 то це такий вибір буде шалений для українського виборця… Все буде навпаки – ви знаєте, ключовий негатив діючої політичної системи, я переконаний, на рівень підсвідомого громадського сприйняття це те, що 2% громадян себе взагалі індентифікують з якоюсь політичною силою. 98% взагалі вважають, що політичні партії це не є ті інституції, які розбудовують майбутнє країни, логіку демократії і таке інше.

Шановні друзі, давайте подивимося на Чехію, на Польщу – ці уроки, коли дві сотні або півторисотні партій від «ізобілія» демократії, вже там було. І кожна нація верталася до того, як пройти ефективний етап консолідації політичних сил. У кожній країні є дві-три здорові сили. Я думаю, що Юлія Володимирівна абсолютно права у тому, що вона говорить.

Ви знаєте: є влада і є опозиція – це той конструктив, який рухає будь-яким суспільством. При чому опозиція – такоє конструктивна сила, яка знаходиться, де-юре, у визначених законом фазах спілкування. І від того, чи влада хоче з нею спілкуватися чи не хоче. Це обов’язок мати навіть юридично оговорений режим співпраці. У нас цього, звичайно, не має. Не має ні закону, регулятивні стосунки дуже слабі, але ми говоримо зараз про початок політичного процесу.

В чому моє глибоке переконання, шановні друзі, якщо ми зараз відчуємо, що єдина формула перемоги у Парламенті, яка забезпечує ту кількість місць, яка б гарантувала блокування тих не ефективних рішень, які не потрібні для українського майбутнього, якщо ми відчуваємо в цьому потребу, то нам потрібно дати відповідь на те, як нам консолідуватися. Ключ до консолідації – це ключ до успіху.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG