Доступність посилання

ТОП новини

Чеські засоби масової інформації практично оминули увагою візит міністра закордонних справ Чеської Республіки Яна Кавана в Україну


Чеські засоби масової інформації практично оминули увагою візит міністра закордонних справ Чеської Республіки Яна Кавана в Україну

Прага, 23 жовтня 2001 - Коли Україна і Чеська Республіка стали незалежними, відповідно – 10 і 8 років назад, їхні уряди з гордістю заявили: між нашими державами і народами ніколи не було проблем. Навіть навпаки: наше минуле осяяне спільною боротьбою за свободу, ми разом творили європейську історію. Одна з її славних сторінок розповідає про те, як чеський народ допоміг українській політичній еміграції в тяжкі міжвоєнні роки збудувати на своїх теренах основи для повноцінного життя з науковим і культурним включно. З цим важливим стартовим духовним капіталом судилось обидвом державам, Україні та Чехії - розвивати стосунки далі в нових історичних умовах.

Однак, якщо взяти до уваги тільки факти, саме за перше десятиліття обидві держави не тільки не зуміли використати минулі здобутки, але і значно від себе віддалились. Так, відразу визначивши пріоритети, чехи встигли за цей час вступити до НАТО, наблизитись до Європейського Союзу, провести приватизацію й розбудувати вільний ринок. За роботою до Чехії потягнулась дешева робоча сила зі Сходу, передусім – з України, а з нею - неконтрольований потік кримінальних елементів, мафії. Не слухаючи жодних аргументів, у тому числі – й української сторони, Прага минулого року запровадила візовий режим для українських громадян. Таким чином вперше між державами стала візова стіна, сповільнюючи не тільки науковий чи культурний обмін, але й торговельно-економічні стосунки.

Тим часом в Україні мінялись уряди і прем´єри, сталим залишався лише пошук стратегічних партнерів, між якими серед західних була названа і Чеська Республіка. Та як виявилось, одного визначення мало для країни, на теренах якої щоденно десятки тисяч українських громадян виходять на заробітки. Економічна криза і політична нестабільність в Україні – з одного боку, відсутність дієвого законодавства, культурного центра чи навіть недільної школи для дітей у Чехії – з другого зробили громадян України в Чехії практично незахищеними. Розбудові негативного іміджу українця значно сприяли і чеські медії, яким українська сторона так і не зуміла нічого протиставити.

Мабуть тому таким низьким є інтерес чеської щоденної преси і телебачення до української проблематики, навіть якщо вона стосується українсько-чеських стосунків. Цим пояснюється, ймовірно й те, що чеські засоби масової інформації практично оминули своєю увагою візит глави чеського дипломатичного відомства в Україну. Більше про результати візиту я попросила розповісти Алеша Поспішіла – члена чеської делегації, речник міністерства закордонних справ. Моє перше запитання - коли буде відкрито, як було обіцяно, генеральне консульство Чехії у Львові ?

А.ПОСПІШІЛ: Ми прагнули, щоб це сталось ще до кінця цього року. Однак, на жаль, на своє урочисте відкриття генконсульство у Львові ще мусить почекати. Причин кілька, та насамперед головна, і як часто буває - це фінанси. Кошторис нашого міністерства дуже напружений, поки що не затверджено ще кошторису на наступний рік. Від того, як він виглядатиме, залежить, коли ми відкриємо консульство у Львові, та не тільки у Львові, але й в Росії в Єкатеринбурзі та в польському Вроцлаві. Однак хотів би наголосити, що відкриття консульства у Львові сприяло б поліпшенню двосторонніх стосунків, допомогло б українським туристам і всім, хто хоче приїхати до Чеської Республіки.

ЗАПИТАННЯ: І все ж чи можна сподіватись, що генконсульство у Львові відкриється, скажімо, до приїзду чеського прим´єра в Україну, котрий планується на січень наступного року ?

А.ПОСПІШІЛ: Гадаю, що так. Після мого повернення з Києва я став оптимістом, тому що хто б це не був, чи то пан міністр Зленко, чи пан прем´єр Кінах, усі проявили значний інтерес до візиту голови чеського уряду МІЛОША ЗЕМАНА в Україну. До того ж я переконаний, що до часу цього візиту десь у січні наступного року ймовірно буде вирішена проблема українського боргу.

На закінчення додам, що чеська сторона обіцяла звернутись до міжнародних органів у разі, якщо Україна не поверне вчасно свого боргу Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG