Доступність посилання

ТОП новини

Мусульмани в Криму


Мусульмани в Криму

Симферополь, 24 жовтня 2001 - З недавніх часів найбільша мусульманська громада України мешкає в Криму. За різними даними її чисельність перевищує 300 тисяч осіб. Переважно – це кримські татари, які сповідують Іслам сунітського напрямку з елементами особливих національних традицій. Слід сказати, що іще у 19 столітті мусульманське населення становило більшість у цьому регіоні.

З невеликими перервами майже вісім століть над Кримом звучать заклики муетдинів до мусульманської молитви. З утворенням Кримського улусу Золотої Орди, Іслам тут став державною релігією. Кримський історик, головний редактор газети “Крим” Бекир Меметов каже, що перші паростки мусульманського віросповідання виникли на півострові в ранньому середньовіччі: “Іслам має давнє коріння в Криму. Ходить певна легенда про те, що одне з прижиттєвих посланнь Мухамеда дійшло території Криму і тут воно знайшло послідовників. Згадаймо мечеті Бейбарса і хана Узбека, які збереглися в Криму з 13 століття. Про глибоку історію Ісламу в Криму свідчить і той факт, що лише в кримськотатарській мові збереглася давня назва місця для молитви, тобто мечеті – джамі, - розповідає Бекир Меметов.

Історики стверджують, що кримські мусульмани завжди відзначалися віротерпимістю і толерантністю. Бекир Меметов: “Іслам, маючи таке глибоке історичне коріння в Криму, мирно співіснував поруч з іншими конфесіями: юдаїзмом, християнством, тенгріанством – і все це не могло не відобразитися на особливостях вірувань і традицій кримських татар, на особливостях кримського варіанту Ісламу, який більш терпимий, більш відкритий і зберіг елементи християнства та язичництва. Не дарма ж, коли кримські хани збиралися у далекий похід, то ставили свічки в християнських храмах, - каже Бекир-ага.

“Сьогодні Іслам в Криму перебуває у стадії відродження. Якщо до анексії півострова Російською імперією тут було від півтора до двох тисяч мечетей, то зараз – не більше вісімдесяти. Загалом існує понад 200 мусульманських релігійних громад. Немає жодного села, де б жили кримські татари і не було б мусульманської громади, - каже Бекір-ага.

За його словами, маючи такі багаті і давні традиції, Іслам в Криму позбавлений будь-якого агресивного спрямування, якихось спроб утисків інших віросповідань, а тим більше людей-носіїв інших релігій. І як би дехто не хотів, але заклики муетдинів у Криму мирно перегукуються із дзвонами християнських церков.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG