Доступність посилання

ТОП новини

Антитерористична коаліція. Близький Схід


Антитерористична коаліція. Близький Схід

Прага, 24 жовтня 2001 – Поряд з воєнною операцією США в Афгансітані західні оглядачі коментують низку інших міжнародних проблем, які так чи інакше пов’язані з антитерористичною кампанією.

Газета «Бостон ґлоуб» в редакційній статті коментує недавню зустріч президента США Буша з російським президентом Путіним під час самміту лідерів країн Форуму Азійсько-Тихоокеанського регіону в Шанхаї. Газета наводить погляд Буша на американсько-радянський договір від 72-го року про стратегічні озброєння, який ще досі залишається чинним. За словами Буша, цей договір після терористичних актів у США став неактуальним і навіть небезпечним. На думку газети, заява Буша означає намір Вашінгтона приступити до розбудови програми протиракетної оборони США, яка мала би створити глобальний щит проти ракет далекого засягу, а також значною мірою забезпечити від захоплення літаків для терористичних цілей, як це сталося 11 вересня. За нинішніх умов США і Росія, підкреслює «Бостон ґлоуб», мали б опрацювати нову двобічну угоду. Першим кроком у цьому напрямку газета вважає переговори Буша з Путіним у Техасі наступного місяця про скорочення ядерних арсеналів.

Коментуючи близькосхідний конфлікт, більшість оглядачів вважають причиною останнього загострення ситуації убивство ізраїльського міністра туризму Зееві. На думку коментаторів, до припинення конфлікту і відновлення мирного процесу повинні докласти зусиль обидві сторони і міжнародна спільнота, передусім Сполучені Штати. Тим часом оглядачка британської газети «Ґардіян» Поллі Тойнбі складає вину за відновлення конфлікту передусім на ізраїльських керівників. На думку автора, Захід підходить до близькосхідної проблеми з подвійною міркою. Як приклад, автор наводить телекадри про агонію молодих людей в ізраїльському диско після терористичного акту. Натомість, як вважає Тойнбі, західні засоби інформації рідко персоналізують жертви серед палестинців. Їх рахують покількісно і хоронить їх безликий натовп. Автор попонує, щоб Захід зайняв рішучішу позицію щодо Ізраїлю у справі останніх відплатних акцій. Після шести днів окупації палестинських земель, пише коментатор, президент Буш досі не відгукнувся на цю подію, хоча на її думку, мав би так же негайно і рішуче відгукнутися, як це він зробив, апелюючи до ударів по Афганістану. Для цього вона пропонує припинити підтримку Ізраїлю, якщо прем’єр-міністр Шарон продовжуватиме дотримуватися твердої лінії. Війна в Афганістані, як вважає на закінчення автор, не принесе вирішення проблеми, якщо водночас не буде вирішений ізраїльсько-палестинський конфлікт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG