Доступність посилання

ТОП новини

25 жовтня у Києві зібрався форум єврейської спільноти України


25 жовтня у Києві зібрався форум єврейської спільноти України

Об’єднаний з’їзд Всеукраїнського Єврейського конгресу та Об’єднаної Єврейської общини скликав делегатів від майже трьохсот організацій та гостей зі США, Ізраїлю, Німеччини й інших країн.

Розпочався форум благословенням головного равина в Україні . Були озвучені численні вітання, зокрема і від Президента України Л.Кучми – мером міста О.Омельченком. Послол Ізраїлю в Україні Анна Азарі зачитала послання від прем’єр-міністра Ізраїлю Аріеля Шарона. Рядки “Я схиляюся перед вашою молитвою мирові” передав присутнім сенатор зі США Джозеф Ліберман.

З’їзд не залишився поза увагою послів, представників посольств і різних конфесій, а також багатьох лідерів політичних партій і громадських організацій.

Єврейська громада України підбила підсумки зробленого за чотири попередні роки. Від квітня 1999 року всі зусилля були спрямовані на об”єднанння єврейських організацій, створення обласних центрів, зміцнення українсько-єврейських культурних взаємин та міжконфесійної злагоди. Вдалося зібрати понад 2 мільйони доларів для впровадження гуманітарних програм. Єврейська спільнота України постійно відчуває підтримку світових єврейських організацій, у тому числі таких відомих, як “Джойнт” зі США та багатьох інших.

На з’зді підкреслювалося, що фактично Єврейська община України отримала офіційний статус тільки десять років тому – одночасно зі ствердженням незалежності України.Хоч віками євреї жили в Україні, а двісті років тому тут був найбільший осередок єврейської культури у світі. В усі часи превалювали добросусідські відносини. І, хоч понад 300 тисяч євреїв за останні роки емігрували в різні країни, вони все ж хотіли б залишити за собою й українське громадянство, тому форум має намір звернутися з відповідним проханням до української влади.

Однозначними досягненнями у міжз’їздівський період форум визнав те, що лідери єврейських общин стали провідниками духовності і єврейської культури, бізнесмени та політики створили взірцеву систему недержавної благочинності – вперше в Україні.Також відзначено важливість такої програми, як “Євро-нет”, тобто Єврейський Інтернет, який є особливим окремим ресурсом і має значні перспективи. Працює євро-нет при Центрі Єврейської общини. Відзначено було й утворення Соломонового університету, чи не єдиного подібного закладу у Європі.Окремо наголошувалося на тому, що українські євреї стали піонерами діяльності за міжконфесійну злагоду, а президент Всеукраїнського єврейського конгресу Вадим Рабінович був обраний за досягнення у цій сфері до Всесвітньої Ради конференції з релігії та миру.

В.Рабінович склав повноваження і закликав усіх євреїв України працювати на благо країни, в якій доля дарувала їм життя, не залишатися осторонь процесів, які відбуваються. І ствердив, цитую - “Ми однозначно підтримуємо те, що робить Президент України в цій державі”.

З’їзд Всеукраїнського Єврейського конгресу та Об’єднаної єврейської общини обіцяє стати новою добротною сторінкою в історії українсько-єврейських взаємин, у літописі тисячолітнього непростого буття єврейської спільноти в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG