Доступність посилання

ТОП новини

Узбекистан надає свою територію для доставки гуманітарної допомоги Афганістану


Узбекистан надає свою територію для доставки гуманітарної допомоги Афганістану

Прага, 26 жовтня 2001 ― Організація Об’єднаний Націй та Узбекистан домовилися вчора, що через узбекський прикордонних пункт Термез та місцеве летовище, ООН переправлятиме гуманітарну допомогу Афганстану. Але, сторони не досяглии згоди щодо перевезення гуманітарних вантажів мостом через річку Амудар’ю, що розділяє країни. Координатор ООН з питань нагальної допомоги Кензо Ошіма повідомив, що найближчим часом буде встановлено термін початку гуманітарної операції.

Сусіди Афганістану повинні бути самі зацікалені у співпраці з ООН, аби не допустити злиднів і загострення кризи в цій країні – сказав перебуваючи у Ташкенті координатор ООН з нагальної допомоги Кензо Ошіма, який цими днями відвідує країни регіону з метою забезпечити коридори для поставок гуманітраних вантажів. Попередні домовленості у Ташкенті речник ООН Фред Екард назвав дуже важливими: “Уряд Узбекистану дозволив ООН, вперше від 1998 року, використовувати річковий порт Термез разом з баржами для перевезення гуманітарної допомоги північним провінціям Афганістану. Деякі баржі спроможні перевозити до однієї тисячі тон харчів, що несе в собі величезний потенціал для переправки продуктів на північ Афганстану.”

Експерти ООН попереджають про загрозу масових злиднів в Афганістані. У щойнооприлюдненому звіті мовиться, що цьогорічна засуха серйозно вплинула на врожай в сусідніх країнах – Ірані, Пакистані, Таджикістані, Узбекистані й Туркменістані, які великою мірою зебезпечували харчами афганське населення. У той час, як більшість афганців потерпають від злиднів, третина 24-мільйонного населення опинилися під загрозою виживання без харчів. ООН планує щомісяця постачати до Афганістану 52 тисячі тонн гуманітарної допомоги.

Тимчасом Верховний комиісар ООН у справах біженців Руд Лабберз веде переговори з лідерами країн регіону з приводу надання притулку біженцям з Афганістану. Лише за вчорашній день на кордон з Іраном прибуло 2 тисячі афганців. У розмові з Верховним комісаром ООН вони висловлювали побоювання опинитися між двома вогнями: або під американськими ударами проти талібану, або стати терористичними мішенями всередині країни. Але, особливо біженці стурбовані небезпекою загострення міжусобиць між різними політичними й етнічними угрупованнями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG