Доступність посилання

ТОП новини

Антитерористична кампанія. Воєнна акція в Афганістані


Антитерористична кампанія. Воєнна акція в Афганістані

Прага, 26 довтня 2001 – У центрі уваги західних коментаторів і далі залишається тема боротьби проти тероризму і воєнна акція США в Афганістані, а також перспективи нормалізації життя у цій країні після усунення від влади режиму талібан.

Нинішню конфронтацію Заходу з мусульманським світом, яку намагаються нав’язати ісламські радикали, оглядачка американської газети «Бостон ґлоуб» Джоан Веноччі порівнює з холодною війною. Різниця, однак, є та, що в холодній війні виступають конкретні вороги. Для Сполучених Штатів таким ворогом був Радянський Союз і комунізм. Нині ми маємо, пише автор, релігійних екстремістів і терористів, як Осама Бін Ляден. Попри наявність ядерної зброї за часів холодної війни ніколи не доходило до збройної конфронтації. Тепер терористи захоплюють цивільні літаки й атакують свої жертви на чужій території. За часів холодної війни люди принаймні мали надію, що їхній уряд шляхами дипломатичних переговорів недопустить до конфлікту. За нинішніх умов сподіватися на «раціональний вибір» неможливо, пише на закінчення автор, бо противник намагається знищити нас, не дбаючи водночас і про своє власне життя.

Тим часом британський тижневик «Економіст» у редакційній статті аналізує зміни у зовнішній політиці, у мисленні і навіть у термінології Заходу після терористичних актів у Нью-Йорку і Вашінгтоні, які серйозно змінили погляди на конфлікти у різних частинах світу, зокрема в Північній Ірландії, у Македонії і Кашмірі. Навіть країни, які з упередженням ставилися до Сполучених Штатів, під впливом останніх терористичних актів переглянули свої позиції. У цьому ж контексті президент США Буш запропонував покінчити з конфліктами у різних країнах світу, зокрема з близькосхідним, кашмірським і північноірландським. Після зустрічей Буша під час Шанхайського самміту з російським і китайським керівнаками Путіним і Цзянь Цземінем, як вважає «Економіст», тепер відкриваються ширші перспективи діалогу і співпраці з європейськими та азійськими країнами у справі відновлення безпеки у світі.

Коментатор німецької газети «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» Ґюнтер Нонемахер повертається до теми відбудови Афганістану після усунення від влади талібану. Зокрема він аналізує останні заяви німецького і французького лідерів про готовність Німеччини, Франції і загалом Європи взяти активну й безпосередню участь у стабілізації Афганістану. Автор зі скептицизмом називає ці плани передчасними. Він вважає, що у країні, де населення, поділене на племена, клани, етнічні і релігійні групи і 20 років веде боротьбу з існуючими режимами, а водночас і між собою, тяжко було б із-зовні навести порядок і запровадити спокій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG