Доступність посилання

ТОП новини

Візит прем’єр-міністра Анатолія Кінаха - політика США стосовно України


Візит прем’єр-міністра Анатолія Кінаха - політика США стосовно України

Вашингтон, 26 жовтня 2001 - 28-го жовтня українська урядова делегація очолювана прем’єр-міністром Анатолієм Кінахом прибуде з триденним робочим візитом до Сполучених Штатів. Першою зупинкою будуть відвідини “нулевої території”- зони терактів в Нью-Йорку та зустріч з мером міста Руді Джуляні й генеральним сектеретарем ООН Кофі Аннаном. Відтак делегація протягом двох днів у Вашингтоні проведе переговори із представниками американського уряду.

У столиці Сполучених Штатів прем’єр-міністр України Анатолій Кінах зустрінеться із віце-президентом Річардом Чейні, державним секретарем Коліном Пауеллом, міністром економіки Полом О’Нілем, торговельним представником США Робертом Зілликом, та з керівниками міжнародних фінансових інституцій – про це повідомило посольство України у США. Зазначимо, що адміністрація президента Джорджа Буша не змінила загальної політики й позиції готовності Вашингтона посприяти Україні. Наприкінці минулого тижня виступаючи на конференції TWG -“Вашингтонської групи” представник державного департаменту Грегорі Перретт в загальному оцінюючи українсько-американські взаємини вказав на те, що вони “не є типовими” й не входять в рамки традиційних взаємин, в яких головну роль відіграють зовнішньополітичні справи.

“Ключові події, які впливають на взаємини Сполучених Штатів і України та на її стосунки із Заходом взагалі це внутрішні події в Україні.”

“Стабільна, незалежна, демократична й процвітаюча Україна тісно пов’язана із Заходом це принциповий рушій американської політики стосовно України й на щастя”, додав Грегорі Перретт “це й є метою українського керівництва.”

До цієї мети, до Європи однак можна дійти лише через реформи й немає іншого шляху:

“Якщо хтось хоче бути в Європі мусить жити за європейськими стандартами. В цьому немає обхідних шляхів: ні дипломатичних, ні дружніх, двосторонніх чи пак якого-небудь посередництва.” Сполучені Штати готові й роблять усе щоб посприяти Україні, зрештою в рамках цього йдуть тісні переговори з європейською стороною, щоб і США і ЄС спільно вели таку стартегію. Однак є ліміти того, що прямо можуть зробити США.

“Є очевидним, що ми зможемо відіграти лише роль підтримки, а не провідну роль. Ця керівна роль є в руках керівництва України”. – наголосив керівник офісу у справах Україні при Державному Департаменті Грегорі Перретт.

Отож наприклад серед проблем, які може вирішити лише Україна слід згадати скандальну справу із контрабандним виробництвом компактдисків в Україні, що загрожує запровадженням у дію санкцій проти експорту українських товарів до США. Слід не забувати ще однієї справи, а саме досі недоведеного до кінця розслідування вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, як також у Вашингтоні викликає багато запитань ситуація із свобою слова та правами людини в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG