Доступність посилання

ТОП новини

Антитерористична кампанія


Антитерористична кампанія

Прага, 29 жовтня 2001 – Війна проти тероризму нині зосереджена на території Афганістану. Проте офіційні особи США характеризують удари по військових об’єктах талібану і таборах терористської організації «Аль-Кайда», яку очолює Бін Ляден, як перший крок у тривалій антитерористичній кампанії, яка незабаром може охопити інші країни.

Хоча жодних конкретних планів у цій справі поки що нема, Вашінгтон уже надіслав своїх військових радників на Філіппіни, де вони разом з філіппінськими силами безпеки розпочнуть кампанію проти місцевих терористичних угруповань. Нині 30 американських радників тренують філіппінські поліційні підрозділи для боротьби проти групи ісламських екстремістів Абу-Саяфа, яка користувалася підтримкою Бін Лядена. Ірак може стати наступною мішенню, якщо буде виявлено його зв’язок із терористичними актами. Серед інших країн, ісламські екстремісти яких були прямо або посередньо пов’язані з терористичною організацією «Аль Кайда», є також Судан, Сомалі, а навіть Чечня. Цей список, як підкреслюють оглядачі, може бути продовжений. За словами держсекретаря США Пауела, нині першочерговим завданням є знщення головного осередка «Аль-Кайди» в Афганістані. Наступним кроком стануть інші країни, де зауважено активність терористичних груп. При цьому Ірак весь час залишатиметься у полі зору антитерористичної коаліції, зокрема західних союзників. Дальші антитерористичні операції не конче мали би бути пов’язані з воєнними ударами, як в Афганістані, де терористичні групи діяли і проходили підготовку відкрито. В інших країнах терористичні групи перебувають в підпіллі. Тут ними мали би зайнятися передусім місцеві сили безпеки. У випадку, якщо стане відомо про те, що Бін Ляден залишив Афганістан і переховується в іншій країні, антитерористичні зусилля будуть спрямовані саме на цю країну.

Як і на Філіппінах, ісламські екстремістські групи, підтримувані «Аль Кайдою», готували терористичні акти проти урядів Єгипту та Узбекистану. Виявлено також зв’язки Бін Лядена із групами екстремістів у Пакистані, в Малайзії та Індонезії, в Алжірі, Ємені та інших арабських країнах. Багато з екстремістських і терористичних груп (як, приміром, Хамас або Хазбола) виступають проти Ізраїлю і користуються підтримкою з боку Ірану і Сірії. Ці групи оперують з Лівану і на палестинських територіях. Проте, як підкреслюють оглядачі, після терористичних актів у Нью-Йорку і Вашінгтоні Сірія та Іран посередньо співпрацюють зі Сполученими Штатами.

З огляду на контакти іракських офіційних осіб із представниками «Аль-Кайди» деякі оглядачі припускали, що до терористичних актів у США може бути причетний також Ірак, який може стати наступною мішенню ударів. Однак, американські офіційні особи підкреслюють, що прямих доказів причетності Іраку до терористичних актів у США нема. Американський експерт з питань тероризму і колишній член ради національної безпеки Данієль Бенджамін підкреслює, що дальші кроки в антитерористичній кампанії значною мірою залежатимуть від перебігу і успішності воєнної операції в Афганістані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG