Доступність посилання

ТОП новини

Сполучені Штати: нові випадки виявлення бацил сибірки (антраксу)


Сполучені Штати: нові випадки виявлення бацил сибірки (антраксу)

Прага, 29 жовтня 2001 - У неділю пізно ввечері стало відомо, що спори сибірки виявлено на сортувальному пункті кореспонденції, котра надходить на адресу Міністерства юстиції США. І тепер фахівці провіряють саме приміщення міністерства юстиції на предмет виявлення бацил цієї смертельно-небезпечної хвороби.

Подібна перевірка провадиться і у приміщенні Верховного суду Сполучених Штатів, де також можуть знаходитися бактерії антраксу. Справа в тому, що раніше збудник сибірки був виявлений в одному з поштових відділень, котрі обслуговують Верховний суд. У зв’язку з цією перевіркою, сьогоднішнє засідання Верховного суду США уперше з 1935 року проходить в іншій будівлі.

Незначну концентрацію бацил сибірки виявлено також і в одному з приміщень штаб-квартири ЦРУ, у якому опрацьовують вхідну кореспонденцію.

Всього у Сполучених Штатах за останні три тижні зареєстровано 14 випадків захворювань на сибірку. П’ять випадків - у Вашингтоні, чотири – у Нью-Йорку, три – у штаті Нью-Джерсі, а також два – на Флориді. Троє хворих померло. А близько 40 осіб, які, так би мовити, мали контакти з бактеріями сибірки - не захворіли.

Тим часом керівник апарату співробітників Білого Дому Ендрю Кард, в інтерв’ю недільним передачам телекомпаній «Фокс» і «Ен-бі-сі», повідомив, що американська влада припускає можливість існування ще кількох листів з бацилами сибірки, котрі, поки що не доставлені адресатам, яких невідомі терористи обрали об’єктами атаки. Разом з тим, Ендрю Кард зауважив, що немає підстав вважати, що таких листів багато. Представник президентської адміністрації висловив упевненість, що американським громадянам, загалом, не варто турбуватися за своє життя, відкриваючи поштові послання.

Серед іншого, Ендрю Кард сказав, що Презедент США Джордж Буш - «здорова людина, і він не хворий на сибірку». Подібну заяву минулого тижня зробив і сам Джордж Буш, відповідаючи на прискіпливі запитання журналістів.

Поштова служба Сполучених Штатів цими днями вже підписала контракт на закупівлю спеціального обладнання для дезинфекції вмісту листів і бандеролей. У першу чергу, цю техніку планують використати в кількох великих відділеннях поштового відомства у Вашингтоні.

Правоохоронні органи Сполучених Штатів вважають, що розсилання листів зі спорами сибірки здійснили терористи, які безпосередньо знаходяться на території США. При цьому, не виключена можливість «закордонного» походження порошку з бактеріями.

Найнебезпечнішим виявився лист, надісланий представнику сенатської більшості Тому Дешлу. Порошок у цьому посланні містив дуже високу концентрацію збудника сибірки. За повідомленням прес-секретаря Білого дому Арі Флайшера, для виготовлення цієї смертельно-небезпечної речовини були необхідні знання на рівні доктора наук у ділянці мікробіології, а також добре лабораторне обладнання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG