Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь демонструє свої досягнення в Києві, а через кордон українці намагаються контрабандою ввозити на білоруську територію картоплю


Білорусь демонструє свої досягнення в Києві, а через кордон українці намагаються контрабандою ввозити на білоруську територію картоплю

Мінськ, 30 жовтня 2001 - Під час національної виставки "Білорусь-експо-2001" у Києві, яка розпочинається сьогодні та на яку поїхав білоруський віце-прем’єр, не буде обговорюватися питання про ратифікацію парламентом Білорусі договору про кордон з Україною. Речник МЗС Білорусі заявив Радіо Свобода, що питання ратифікації взагалі немає на найближчому порядку денному.

З 30 жовтня до 3 листопада в Києві відбувається національна виставка "Білорусь-експо-2001". Як повідомило білоруське МЗС, під час проведенні виставки заплановано візит офіційної делегації з Мінська на чолі віце-прем’єром Уладзіміром Дражиним.

Близько 100 білоруських підприємств демонструватимуть у столиці України свої досягнення. Це автомобільний завод "БілАвтоМАЗ" і Мінський тракторний завод, "Нафтан", "Білшина", "Гомсільмаш" та інші. Офіційний Мінськ розраховує на пропаганду успіхів білоруської економіки. Тим часом з білорусько-українського кордону надійшло цікаве повідомлення. Гомельські митники затримали півтори тони картоплі, що спробували контрабандою провезти до Білорусі з України громадяни обох держав.

Білорусь завжди вважалася країною картоплі, чи бульби, а цього року тут прогнозують найнижчий урожай картоплі. Кошти на цей продукт вже на 20-30 відсотків більші, ниж минулого року. Після цукру, олії та сала новою статтею українського народного експорту до Білорусі може стати картопля.

Цікаво, що на білорусько-українському кордоні митники та прикордонники працюють за географічними картами, які є додатком до міждержавного договору про кордон, але сам цей договір досі не ратифіковано білоруськими Національними зборами. Раніше президент Лукашенка заявив, що доки Україна не сплатить 200 мільйонів доларів своїх боргів Мінськові, договір про державний кордон ратифіковано не буде.

Прес-секретар Міністерства закордонних справ Білорусі Павал Латушка на прохання Радіо Свобода нарешті сформулював офіційну позицію зовнішньополітичного відомства щодо цього питання:

"Ратифікація договору про кордон з Україною - це питання політичне. Як питання політичне, воно має історію та свої перспективи. Цей договір буде ратифіковано, однак ратифікація цього договору, в якому зацікавлені обидві сторони, буде супровджатися розв’язанням інших двосторонніх питань. На найближчому порядку денному це питання - питання ратифікації - не перебуває".

Речник білоруського МЗС Павал Латушка додав, що питання ратифікації Білоруссю договору про кордон під час візиту віце-прем’єра Уладзіміра Дражина до Києва не обговорюватиметься.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG