Доступність посилання

ТОП новини

Скандал у Мінську: президент Білорусі натякає, що він причетний до вбивств


Скандал у Мінську: президент Білорусі натякає, що він причетний до вбивств

Мінськ, 30 жовтня 2001 - Білоруське телебачення показало заяву президента Аляксандра Лукашенки на нараді в Гомелі, з якої можна зрозуміти, що він замовляв вбивства кримінальних авторитетів. "Був випадок, коли вони неправильно себе поводили. Пам’ятаєте ви цих Щавліків та інших? Де вони тепер?" - запитав Лукашенка. А в червні було прилюднено інформацію колишніх прокурорів, що Щавліка вбив білоруський "ескадрон смерті", який після кримінальників перейшов до вбивств опозиційних політиків.

Минулого тижня Аляксандр Лукашенка відвідав Гомельську область, але тільки тепер державне телебачення продемонструвало фрагмент його промови в Гомелі. За словами Лукашенки, на другом році президентства він наказав скласти каталоги кримінальних елементів у Мінську та областях. "Досі в сейфі ляжать. Ми знаємо всіх. І вони знають, що ми їх знаємо", - сказав президент Лукашенка, якого в Білорусі називають "батьком", та відразу зробив сенсаційну заяву про кримінальників, цитую:

"Якщо ти сумлінно проводиш політику, якщо ти сам не злодій, вони цього жахливо побоюються. "Та ну, хлопці, батько сказав - замочить". Був випадок, коли вони неправильно себе поводили. Пам’ятаєте ви цих Щавліків та інших? Де вони тепер? Тому в країні порядок і всі задоволені. І доповідають у службу безпеки: "Три тисячи голів за вас проголосувало". Так, так, дзвонили й доповідали - голів".

Отже, Аляксандр Лукашенка фактично визнав, що контролює кримінальний світ, а кримінальники за нього голосують на виборах. Проте головна сенсація в тому, що президент Білорусі натякає: "Батько замочив Щавліка".

Про цього Щавліка вперше згадали ще в червні колишні білоруські слідчі Олег Случек та Дмитро Петрушкевич, які потім утікли до США. Слідчі стверджували, що Щавліка вбив державний "ескадрон смерті", який спочатку займався кримінальниками, а потім організував вбивства опозиційних політиків Юрія Захаренка, Віктора Гончара та Анатолія Красовського.

Я подзвонив президентському речнику Миколі Борисевичу, який разом з Лукашенкою минулого тижня був у Гомелі, та запитав, чи треба розуміти цю сенсаційну заяву наступним чином:

«Сенс був у тому, що так, спочатку були спроби, припустимо, як і повсюдно на пострадянському просторі - спроби з боку кримінальної економіки, криміналу свої правила встановити.

Цього не вийшло, так, і тому говориться: "А де тепер?" Мається на увазі "тепер" - те, що людина... Впливу кримінал не має жодного. Ось це й малося на увазі - де він тепер».

«Ні про Щавліків там, ні конкретно про якихось осіб не йшлося. Я це ще раз підкреслюю й повторюю - що конкретно про якихось осіб не йшлося».

Сказав речник президента Лукашенки Микола Борисевич.

Проте юрист Гаррі Погоняйло з Білоруського Гельсинського комітету розповів Радіо Свобода:

«Після того, як Щавлік широко, відкрито відсвяткував своє весілля чи день народження (я зараз точно не пам’ятаю, це був, здається, 96-й рік), там був Шуфутинський та інші естрадні зірки, - президент Лукашенка справді викликав міністра внтурішніх справ та вказав на те, що з цими людьми в Білорусі час кончати".

Гаррі Погоняйло заявив, що після цієх вказівки Лукашенки міністрові Щавлік зник.

«Він зник, так. І справді, у злодійському світі підозрюють, що ліквідацію деяких злочинних авторитетів було втілено в життя саме спецслужбами, при чому саме фізичну ліквідацію».

Заступник голови Білоруського Гельсинського комітету так прокоментував сенсаційну заяву Аляксандра Лукашенки про зникнненя кримінальника Щавліка:

«У своїх службових - і неслужбових часом - справах та висловлюваннях він поводить себе справді як пахан, тобто організатор злочинного угрупування».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG