Доступність посилання

ТОП новини

Чехи в Криму


Чехи в Криму

Симферополь, 31 жовтня 2001 - У жовтні нинішнього року виповнилося 140 років з часу переселення до Криму першої родини чехів з Богемії.

Зараз в Криму мешкає кілька сотень нащадків давніх переселенців із Чехії. Починаючи з жовтня 1861 року до Криму почали прибувати перші чеські родини з Богемії. Саме вони і заснували неподалік Джанкоя село Богемку. Отримавши від російських властей землю, яка обезлюдніла після масової еміграції до Османської імперії кримських татар, чехи зайнялися, переважно, сільським господарством. Досягнувши чималих успіхів в освоєнні сухого степу і збереженні національної культури та традицій, чехи майже все втратили з приходом радянської влади. А в 1945 році село було перейменовано – з Богемки на невиразне Лобаново. Зараз нащадки переселенців з Богемії – у селі в меншості.

А нещодавно тут відбувся 6 Всеукраїнський чеський фольклорний фестиваль “Плєс”, який співпав із 140-літтям села Лобаново-Богемка. Сюди прибули фольклорні колективи з України і Чеської Республіки, представники державних і громадських організацій з двох країн, у тому числі чеські сенатори Карел Барток та Ярослав Шула і голова Верховної Ради Криму Леонід Грач. В рамках фестивалю було відкрито музей культурно-етнографічного центру “Богемія”, в якому зібрані речі життя і побуту чехів, які прибули на півострів 140 років тому. Урочисту месу у невеликому сільському костьолі відслужив єпископ півдня України Леонід Дубравський. Відкрилися виставки про минуле і сучасне чехів у Криму, про діяльність Всекримського культурно-просвітницького товариства чехів “Влтава”.

Попри русифікацію чеського населення та його асиміляцію, товариство “Влтава” намагається зорганізувати співвітчизників, відродити їхню самосвідомість і чеську культуру в Криму. Недільні школи, самодіяльні фольклорні ансамблі та участь у проекті етнічного туризму – це лише окремі моменти в діяльності товариства “Влтава”.

У Лобаново зараз мешкає кілька десятків сімей чеського походження. Усі вони хотіли б повернути рідному селу історичну назву – Богемка. Але місцева і кримська влада проти – якщо дозволити чехам, то захочуть кримські татари, а тоді зникнуть з кримської мапи такі милі для властей автономії назви – Леніно, Первомайське, Комінтерн, Красногвардійське, Партизанське, Щасливе і ще тисячі інших – сірих, але ідеологічно вивірених назвиськ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG