Доступність посилання

ТОП новини

Курортний сезон втрачених можливостей


Курортний сезон втрачених можливостей

Симферополь, 31 жовтня 2001 - Сезоном втрачених можливостей називають фахівці цьогорічний курортний сезон у Криму. Хоча на півострів на відпочинок нинішнього року приїхало на 200 тисяч курортників більше, аніж торік, прибутків отримано значно менше минулорічних.

Тохи менше 4 мільйонів осіб, за попередніми даними, цього року відпочивали в Криму, з них – майже мільйон – у кримських здравницях, тобто – організовано. Представники Міністерства курортів і туризму Криму називають цей сезон досить успішним. Правда, як зізналася начальник інформаційно-аналітичного відділу Міністерства Наталя Амонтьєва, до бюджетів усіх рівнів від курортних регіонів автономії надійшло на чотири з половиною мільйони менше, аніж торік. Пані Амонтьєва називає це незначним зменшенням і каже про існування об’єктивних причин:

– На наш погляд, серед причин – те, що був пізній початок сезону. В усіх регіонах він через погодні умови розпочався з 15 червня – не раніше. Далі – зміни чинного податкового законодавства – це і зниження відрахувань до Фонду зайнятості, і відсутність відрахувань до Фонду подолання наслідків Чорнобильської аварії та до Іноваційного фонду, а також постала проблема із поверненням з бюджету податку на додану вартість.

За словами Наталі Амонтьєвої, найсуттєвішою причиною того, що курортники цього року не зрадили Крим – була цінова політика місцевих операторів курортно-туристичного ринку:

– Один з позитивних моментів цього сезону – це була невисока ціна, вартість путівки. І це приваблювало сюди і російських, і українських споживачів нашого турпродукту. Очевидно це теж відігравало суттєву роль.

Вже зараз в Криму розпочали підготовку до наступного курортного сезону. Пані Амонтьєва прогнозує, що він буде більш успішним, аніж нинішній, якщо вдасться врахувати цьогорічні прорахунки, у тому числі і в податковій сфері:

– До нас повернувся російський турист, який, взагалі-то, традиційно їздив до нас. Й у зв’язку із непростою ситуацією на кавказьких курортах росіяни звернули особливу увагу на Крим.

Тим часом незалежні фахівці кажуть, що справді прибутковим, в тому числі і для бюджету, курортно-рекреаційна сфера Криму стане лише після приватизації об’єктів цього комплексу. Зараз же більше третини всіх кримських здравниць – збиткові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG