Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба з тероризмом триває на кількох фронтах


Боротьба з тероризмом триває на кількох фронтах

Вашингтон, 31 жовтня 2001 - Влада Сполучених Штатів перестерігає про можливість нових терактів у США та проти американських інтересів у світі. Зона дій військово-повітряних сил США проти терористичної мережі Аль Каеда та режиму Талібів в Афганістані роширюється.

Американським правоохоронним органам ще не пощастило з’ясувати, хто організував розсилання листів із спорами сибірки, що внесено до категорії терористичних актів. Досі померли три особи й зареєстровано 15 випадків зараження сибірською виразкою. Спори сибірки було виявлено спершу у численних редакціях американських засобів масової інформації, відтак у приміщеннях Конгресу США, Державного департаменту, Верховного суду та інших установах, серед них і в будинку, де міститься радіостанція Голос Америки. Зараз проходить процес дезинфектації цих офісів, десятків поштових будинків у Вашингтоні, Нью-Йорку та штаті Нью-Джерзі, через які пройшли листи із спорами сибірки. У понеділок відбулося перше засідання ради безпеки нещодавно створеного Офісу захисту батьківщини. Президент Джордж Буш висловив подяку громадянам за їхню терпеливість й вирозуміння.

“Нашим завданням є зробити усе можливе, щоб захищати американський народ від усіх можливих загроз” – заявив Буш і додав, що адміністрація діє послідовно, згідно з визначеною стратегією, щоб притягнути до відповідальності членів терористичної мережі Аль Каеда.

“Кожна країна, яка дає притулок терористам нестиме відповідальність за свої рішення” – перестеріг президент Буш.

Тим часом міністер юстиції Джон Ашкрофт та директор Фдерального бюро розслідувань Роберт Міллер повідомили про можливість нових тератків проти США протягом цього тижня:

“На основі отриманої інформації, адміністрація дійшла висновку, що протягом цього тижня є ймовірними додаткові терористичні атаки у Сполучених Штатах та проти інтересів Сполучених Штатів – заявив міністр юстиції Джон Ашкрофт і додав, що “наразі адміністарції не відома додаткова інформація про тип терактів та проти яких об’єктів можуть бути скеровані”. Американські правоохоронні органи перебувають у стані найвищої готовності, адже це вже друге такого роду оголошення Міністерства юстиції та ФБР від часу терористичних актів 11-го вресня, в результаті яких загинуло понад шість тисяч осіб й понад 15 тисяч дітей залишилися без батька чи матері. У скоєні цих терактів звинувачено очолювану Усамою бен Ладеном терористичну мережу Аль Каеда, що знайшли притулок й підтримку у режиму Талібів в Афганістані. Згідно з повідомленнями інформаційних агенств зона протитерористичних операцій американських збройних сил на афганській території розширюється. Представники Пентагону заявили, що “операції проходять згідно з військовим планом” й перестерігають, що боротьба з тероризмом це “нова війна, неконвенційна й вимагатиме довготривалих зусиль.”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG