Доступність посилання

ТОП новини

Третя поява екс-президента Югославiї Слободана Мiлошеивича перед Мiжнародним трибуналом у Гаазi викликала велике зацiкавлення у Сербiї


Третя поява екс-президента Югославiї Слободана Мiлошеивича перед Мiжнародним трибуналом у Гаазi викликала велике зацiкавлення у Сербiї

Бєлград, 31 жовтня 2001 – Слободан Мiлошевич уже давно перестав дивувати своїх землякiв. Вiн тип самолюбної, лицемiрної й непоступливої людини, яка усе пiдпорядкувала однiй метi – абсолютнiй владi. Мiлошевич упродовж дев’яностих рокiв невтомно повторював, що Сербiя не бере участь у вiйнi, незважаючи на те, чи йшлося про вiйну в Хорватiї, Боснiї й Герцеговинi або Косовi. Це саме вiн заявляє й перед гаазькими суддями.

У понедiлок i вовторок перший канал державного телебачення та кiлька приватних телемереж транслювали в прямому ефiрi третю появу екс-президента перед Трибуналом. Слiд сказати, що обвинувачувальний акт у зв’язку iз злочинами у Косовi шокував бiльшiсть громадян, оскiльки бєлградськi масмедiа в минулому про подiї в провiнцiї повiдомляли вкрай односторонньо. На думку оглядачiв, данi про масовi злочини могли б змiнити негативне ставлення громадян до Трибуналу та певне спiвчуття до гаазького в’язня. Громадян, зокрема, схвилювала урочиста заява екс-президента, що вiн немає намiр покiнчити життя самогубством, як це зробили його батько й мати. Нагадаємо, що Мiлошевич у в’язницi пiд цiлодобовим наглядом за допомогою телекамер саме тому, щоби не вчинив самогубство. Певна рiч, що частинi громадян сподобалося зухвале й образливе ставлення Мiлошевича до головного прокурора.

Урядовцi, як правило, не коментують процес у Гаазi. Колишнi найближчi спiвробiтники Мiлошевича, iмена яких згадано в обвинувачувальному актi, застосовують тактику свого вождя. Вони заявляють, що йдеться про полiтичний суд, а звинувачення називають безпiдставними. На їхню думку, сербський народ був не агресором, а жертвою. Генерал Володимир Лазаревич, який командував сербськими силами у Косовi, звинувчення назвав юридичним й полiтичним памфлетом. Нагадаємо, що його колегу, Мiлутiна Шлiванчанина, минулого тижня через таку заяву переведено на пенсiю. Преса з цього приводу зазначила, що армiя таким чином дала цивiльному судовi можливiсть порушиту кримiнальну справу проти згаданого полковника, якого Гаазький трибунал звинувачує iз злочинiв у Вуковарi.

Все-ж, сербськi суди поки-що не зацiкавленi судити в цiй справi, а уряд уже кiлька мiсяцiв зволiкає iз ухваленням закону про спiвробiтництво з Гаазьким трибуналом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG