Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Македонiї у середу нарештi розпочав обговорювати проект нової конституцiї, ухвалений ранiше цього тижня конституцiйним комiтетом


Парламент Македонiї у середу нарештi розпочав обговорювати проект нової конституцiї, ухвалений ранiше цього тижня конституцiйним комiтетом

Бєлград, 1 листопада 2001 – Парламентськi дебати розпочалия iнцидентом: невiдомий попередив по телефону, що в будинок пiдкладено бомбу й депутати були змушенi покинути зал. На щастя, йшлося про фальшиву тривогу.

На сесiї конституцiйної комiсiї проти запропонованих поправок до Конституцiї проголосували представники однiєї з двох албанських партiй. Партiя демократичного процвiтання Iмера Iмерi вважає, що цi поправки не гарантують албанськiй мовi рiвноправнiсть. Нагадаємо, що змiнами до конституцiї передбачено, щоби слов’янська й албанська мови були рiвноправнi в районах де етнiчнi албанцi становлять щонайменше 20 вiдсоткiв населення. Зокрема палкi дебати точилися щодо вступу до конституцiї, в якому ранiше зазначалося, що Македонiя – держава македонцiв та нацiональних меншин. Пiсля кiлькатижневих полемiк ухвалено новий текст, в якому мовиться, що Македонiя – держава македонського народу та тiєї частини албанського народу, яка живе на територiї країни. Чимало часу витрачено й на дебати про статус Македонської православної церкви, яка вимагала, щоби її було названо державною. Окремi iєрархи навiть загрожували, що буде вжито вiдповiдних церковних заходiв проти тих депутатiв, якi проголосують за поправки котрими, на їхню думку, обмежуються нацiональнi права державотворчого народу та його Церкви. Мiжнароднi посередники, насамперед представники Європейького союзу й Сполучених Штатiв, вклали чимало дипломатичних зусиль поки фактично не змусили сторони дiйти згоди щодо компромiсних пропозицiй. Нагадаємо, що президент Македонiї Борис Трайковсьский минулого тижня перебував з вiзитом в Українi й Росiї. Згiдно з повiдомленнями преси у Скоп’є, вiд двох дружнiх країн вiн вимагав полiтичну пiдтримку та вiдновлення поставок зброї. Проте, в Кремлi йому сказано, що найкраще було б не зволiкати з проведенням мирної угоди й ухваленням поправок до конституцiї.

Македонська полiцiя тим часом повiдомляє, що в країнi зростає кiлькiсть iнцидентiв. У середу неподалiк Тетова невiдомi поранили 70-лiтнього македонця, батька мiсцевого полiтичного дiяча. Неподалiк Куманова наїхала на мiну машина, в якiй знаходилися вiйськовослужбовцi iз складу миротворчих сил. Загиблих i поранених не було. У ночi з середи на четвер албанськi етремiсти обстрiлювали полiцейськi позицiї на пiвночi країни, повiдомляють офiцiйнi джерела. Отож, конституцiйнi дебати проходять в гарячiй атмосферi.
XS
SM
MD
LG