Доступність посилання

ТОП новини

В сербсько-чорногорських стосунках настав новий етап: бєлградська правляча коалiцiя повiдомила, що не буде втручатися в передреферендумську кампанiю в Чорногорiї


В сербсько-чорногорських стосунках настав новий етап: бєлградська правляча коалiцiя повiдомила, що не буде втручатися в передреферендумську кампанiю в Чорногорiї

Бєлград, 2 листопада 2001 – Окремi бєлградськi газети в четвер повiдомили, що у п’ятницю у столицi вiдбудеться зустрiч керiвникiв Югославiї й Сербiї з лiдерами трьох просербських партiй з Чорногорiї, присвячена стосункам мiж двома республiками. Лiдери бєлградської правлячої коалiцiї, мов на чиюсь команду, заявили, що не знають про жодну зустрiч з чорногорцями. Прем’єр-мiнiстр Сербiї Зоран Джiнджич сказав, що доля Чорногорiї залежить вiд чорногорцiв та що в просербськiй коалiцiї розв’язанi руки. Iншими словами, хай собi робить що хоче.

Цi слова були – як холодний душ на голову великосербiв у Чорногорiї. Оглядачi несподiвани фактом, що навiть партiя президента Югославiї Воїслава Коштунiци, яка досi найбiльш вперто наполягала на необхiдностi збереженння спiльної держави Сербiї й Чорногорiї, не виявила зацiкавленiсть розмовляти з лiдерами просербських сил у Чорногорiї. Здається, що бєлградськi полiтики досягли домовленостi про абсолютне невтручання в чорногорськi внутрiшнi справи. Нагадаємо, що минулого тижня Коштунiца й Джiнджич у Бєлградi зустрiлися з президентом Чорногорiї Мiлом Дюкановичем. Вони тодi офiцiйно заявили, що Сербiя немає намiр впливувати на результати референдуму в Чорногорiї, який мав би вiдбутися на початку наступного року. Окремi економiсти з цього приводу нагадали чорногорцям, щоби не зволiкали з референдумом, а саме – щоби його провели до кiнця березня, оскiльки на квiтень призначено новий раунд переговорiв Бєлграда з Мiжнародним валютним фондом. До того часу Бєлград хоче знати чи має виступати в iм’я двох республiк, чи лише в iм’я Сербiї.

Все ж, майже нiхто не припускав, що Бєлград так раптово обернеться спиною до Соцiалiстичної народної партiї Чорногорiї, яка пiсля торiшньої поразки лiдера сербських комунiстiв Слободана Мiлошевича пiдтримала його супротивникiв, або лише залишитися при владi. Донедавна здавалося, що мiжнародне спiвтовариство пiдтримує iдею збереження югославської федерацiї, незважаючи на факт, що проти неї виступає бiльшiсть чорногорцiв. Проте, посол Великобританiї у Бєлградi на цьому тижнi зазначив, що країни Європи визнають результати референдуму, якщо на ньому проголосує принаймнi 60 вiдсоткiв виборцiв. Бєлград зрозумiв суть заяви: Чорногорiю треба залишити чорногорцям.

Як просербськi сили в Чорногорiї переживуть цей шок? Вiдповiдi на це запитання поки що немає. Зрештою, референдум ще не призначено. Сербська сторона вимагає, щоби чорногорцi визначилися якомога скорiше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG