Доступність посилання

ТОП новини

В Литві поки що лише піддослідна миша стала жертвою сибірки


В Литві поки що лише піддослідна миша стала жертвою сибірки

Вільнюс, 2 листопада 2001 — Підтвердилося побоювання, що до Вільнюса потрапила пошта з заразою сибірки. Виявилося, що з п’яти мішків з дипломатичною поштою для посольства США у Вільнюсі один був заражений збудником сибірки bacillus anthracis.

В лабораторії мікробіології від сибірки здохнула одна з трьох мишей, яких два дні раніше було заражено пробою з дипломатичної пошти американського посольства у Вільнюсі. Культура збудника сибірки з проби з одного з мішків з поштою вирісла протягом двох днів, за словами завідуючого лабораторії мікробіології Вільнюського центра громадського здоров’я.

Мішок з заразою сибірки зі США до посольства було відправлено поміж 21 і 24 жовтня. Потім, коли було знайдено спори сибірки в засобах розподілу пошти Державного департаменту США, подібні посилки було припинено, за даними литовської преси.

У Вільнюсі до мішка з заразою сибірки доторкнулася лише одна людина – посольський кур’єр дипломатичної пошти, який забрав мішки з літака і доставив їх в посольство.

В Литві поки що немає щеплення проти сибірки. Його буде замовлено й привезено з закордоння. Після прищеплення має минути біля 8 місяців, щоби людина набула імунітет. Бацила сибірки не передається чоловікові від чоловіка. За даними вільнюської преси в п’ятницю, Литва стала першою країною в Європі, до якої потрапив збудник сибірки, і другою на світі крім США. Першою була Перу.

Генеральний директор департаменту державної безпеки Литви Мечіс Лаурінкус заявляє, що підстав для паніки в Литві немає. За його ствердженням, ДДБ постійно стежить за ситуацією і підтримує контакт та обмінюється інформацією з представниками спецслужб США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG