Доступність посилання

ТОП новини

Політична криза в Грузії


Політична криза в Грузії

Прага, 5 листопада 2001 - Грузія, після минулотижневих подій, опинилася у серйозній політичній кризі. Після відставки уряду та спікера парламенту, учасники масових акцій протесту наполягають також на відставці Президента Грузії та розпуску парламенту.

Президент Грузії Едуард Шеварднадзе, попри свою публічну обіцянку минулого тижня - піти у відставку, у випадку, якщо припинять свої повноваження міністр внутрішніх справ та генеральний прокурор, різко змінив свої наміри.

У сьогоднішньому виступі по національному телебаченні Едуард Шеварднадзе сказав таке: «Відповідно до Конституції, дострокові повноваження Президента Грузії і проведення виборів глави держави можливі лише у трьох випадках: добровільна відставка президента; імпічмент у випадку скоєння ним протиправних дій, і третій випадок – смерть президента». При цьому Шеварднадзе наголосив, що «на сьогоднішній день немає жодного з цих випадків». За його словами, Конституція не передбачає припинення повноважень президента з політичних мотивів чи бажання невеликої групи мешканців країни усунути президента. А напередодні, у неділю ввечері, Едуард Шеварднадзе також заявляв, що немає наміру піти у відставку. «Якщо вдасться налагодити життя і втихомирити країну, то тоді, напевно, працюватиму на цій посаду до кінця терміну», - зауважив Шеварнадзе, термін президенських повноважень якого закінчується в 2005 році.

Під тиском кількаденних масових акцій протесту, Президент Грузії був змушений минулого четверга відправити у відставку уряд. Водночас, без узгодження із президентом, про складання своїх повноважень заявив спікер парламенту Зураб Жванія.

Безпосередньою причиною політичної кризи, що назрівала в Грузії вже давно, стала спроба представників Міністерства державної безпеки провести на початку минулого тижня обшук у приміщенні незалежної телекомпанії «Руставі-2». Ця приватна телекомпанія постійно дратувала органи влади своїми критичними матеріалами. Гострої критики зазнав, зокрема, Міністр внутрішніх справ Каха Таргамадзе. За повідомленням швейцарської газети «Neue Zuercher Zeitung», улітку цього року один із журналістів телекомпанії «Руставі-2» став жертвою політичного убивства на замовлення. А два тижні тому податкова інспекція перевіряла незалежну телекомпанію і не виявила жодних порушень.

Спроба співробітників МГБ провести обшук телекомпанії «Руставі-2» була розцінена як тиск правоохоронних органів на вільну пресу. В масових акціях протесту взяли і далі беруть участь студенти тбіліських вузів і прихильники колишнього президента Грузії Звіада Гамсахурдії. І вже нині, після відставки уряду та спікера парламенту, звучать заклики до відставки Президента країни і розпуску парламенту.

На сьогоднішній прес-конференції у Тбілісі, Едуард Шеварднадзе, зокрема сказав: «Якщо я сьогодні піду, без сумніву я можу зараз, ось після нашої прес-конференції, подати у відставку. А що потім? Уряду немає, керівництва парламенту немає, а що буде з парламентом – ніхто не знає! Хіба це відповідально?», – заявив журналістам Едуард Шеварднадзе. За його словами, «Конституція Грузії не передбачає дострокового розпуску парламенту країни і не передбачає дострокового проведення виборів до вищого законодавчого органу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG