Доступність посилання

ТОП новини

Війна проти тероризму в Афганістані – 5-тий тиждень


Війна проти тероризму в Афганістані – 5-тий тиждень

Вашингтон, 5 жовтня 2001 - Розпочався 5-тий тиждень воєнних операцій проти терористичної мережі Аль-Каеда та афганського режиму Талібів, який дає підтримку терористам. Для Сполучених Штатів боротьба з тероризмом має глобальний характер й не обмежується Афганістаном.

Згідно з новим нещодавно схавленим антитерористичним законодавством Сполучені Штати вносять 46 міжнародних угруповань до списку терористичних організацій. Два тижні після найжахливіших терактів на американській території, в результаті яких загинуло 11-го вересня понад шість тисяч осіб, президент Джордж Буш видав розпорядження заморозити рахунки й майно 27 угруповань, від кінця минулого тижня такі заходи стосуються додаткових 39-х груп, щодо яких доведено, що займаються тероризмом або надають фінансову підтримку терористичним організаціям. Йдеться передусім про угруповання базовані на Близькому сході та в країнах Центральної Азії, проте не виключено й групи підтримки в європейських та азійських державах. Досі заморожено понад 24 мільйони доларів у Сполучених Штатах та в інших країнах світу. Міжнародна кампанія проти тероризму уже другий місяць проводиться на кількох фронтах й буде довоготривалою заявляють американські офіційні особи. На даний момент найбільш наявними є воєнні операції в Афганістні, де Сполучені Штати не мають наміру припинти кампанії під час священного для мусульманського світу місяця Рамадан.

“Ворог не відпочиватиме під час Рамадану й ми також не будемо. Ми продовжуватимемо цю війну доти, доки ми не осягнемо наших цілей” – заявив президент Буш й додав, що йдеться про ворога, який намагається для своїх зловмисних вчинків взяти заложником релігію. За словами міністра оборони Сполучених Штатів Дональда Рамсфельда боротьба з тероризмом має глобальний характер й не обмежуєтьсяАфганістаном:

“Проблема з Афганістаном виринула через те, що там організація Аль Каеда й їх треба зупинити до того ніж вони вбють ще тисячі людей. Президент Буш дав чітко зрозуміти, й я не сумніваюся в цьому, що ми переслідуватимо угруповання терористів, де лише їх знайдемо” - заявив у понеділок в столиці Індії Новому Делі, міністр оборони Сполучених Штатів Дональд Рамсфельд, де він прибув після робочої поїздки до Росії, Узбекистану, Таджикистану й Пакистану.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG