Доступність посилання

ТОП новини

Чому департамент юстиції США хоче мати усі записи Миколи Мельниченка ? - «Файненшал Таймс» повідомляє


Чому департамент юстиції США хоче мати усі записи Миколи Мельниченка ? - «Файненшал Таймс» повідомляє

Лондон, 5 листопада 2001 ― Британський щоденник «Файненшал Таймс» у понеділок повернувся до теми плівок колишнього офіцера СБУ Миколи Мельниченка та «касетного скандалу».

Як повідомляє газета, колишній охоронець президента відмовляється передати американському департаменту юстиції усі наявні у нього матеріали, бо вони можуть містити державну таємницю України.

У повідомленні кореспондента «Файненшал Таймс» Тома Уорнера стверджується, що хоча записи, які, як вважається має М. Мельниченко, можуть засвідчити корумпованість президента України, колишній охоронець чинить опір їх передачі департаменту юстиції США.

Автор статті дає цю інформацію з посиланням на адвоката М. Мельниченка, який одержав притулок у Сполучених Штатах. Микола Мельниченко каже, що має у своєму розпорядженні сотні годин записів, зроблених у кабінеті пана Кучми між вереснем 1999 і вереснем 2000 року.

Офіційна вимога до М. Мельниченка співпала у часі з збільшенням тиску на Україну, аби вона допомогла відстежувати гроші злочинного походження. Прем’єр-міністр України Анатолій Кінах минулого тижня після зустрічей із віце-президентом США Діком Чейні сказав, що погодився посилити двосторонні зусилля для контролю за відмиванням грошей.

Спеціальний орган, що його створили країни «Великої сімки» спеціально для боротьби з відмиванням грошей у вересні суворо попередив Україну, занісши її до переліку країн, що не співпрацюють у цій справі, - нагадує британський щоденник.

По тому, як пан Мельниченко у квітні отримав притулок у США, він був у ситуації диспуту, що нагадує складні відносини уряду США з радянськими дисидентами доби «холодної війни». За словами його адвоката, М.Мельниченко опирається в вимозі передати свої записи, бо вважає, що деякі з них можуть містити таємницю, яка має значення для національної безпеки України, - пише Том Уорнер.

Пан Мельниченко, що як вважається, переховується у США, каже, що його мотивом для публікації записів був патріотизм. Одначе, Київ твердить, що він зрадник, якого слід повернути в Україну до суду за наклеп.

Пан Кучма каже, що записи є грубим фальшуванням за допомогою монтування разом слів з різних розмов. Одначе, як він, так і інші українські представники також підтвердили в інтерв’ю, що деякі уривки є аутентичними записами приватних зустрічей у його кабінеті. Пан Кучма сказав, що, на його думку, могутні змовники використали колишню радянську систему стеження, яку було встановлено, коли його кабінет належав шефові української Компартії, - пише «Файненшал Таймс».

Не зрозуміло чому департамент юстиції США хоче мати політично чутливі записи? Представники департаменту сказали, що не можуть підтвердити, або заперечити, що офіційну вимогу Мельниченкові справді висунено. Вони посилаються на федеральні закони, що обмежують можливість департаменту розголошувати, які саме докази вони шукають. Проте, якщо пан Мельниченко передасть записи, які відповідають його опису, це дасть американським слідчим багату інформаційну базу щодо міжнародної злочинності, - наголошено у статті.

Пан Мельниченко каже, що неоприлюднені записи містять розмови про міжнародне перемитництво зброї. Інші записи, що їх одержали журналісти, начебто показують, як пан Кучма обговорює, як маніпулювати американські розслідування щодо відмивання грошей.

Згідно з однією теорією, департамент юстиції, можливо, виконує запит, що його зробили адвокати Павла Лазаренка. Вважається, що його правники планують використати записи, аби подати пана Кучму у поганому світлі, а пана Лазаренка, відносно не винним.

У березні захисники пана Лазаренка одержали 35 годин записів, - повідомляє «Файненшал Таймс». Професор Кіт Дарден з університету Йел каже, що суперечка не дозволяє йому просувати проект щодо публікації розшифровки записів. «Наша мета – зробити ці записи публічним надбанням. Ми відчуваємо, що вони є надзвичайно важливими для вивчення України, щонайменше»,- сказав він.

Пан Дарден сказав, що 35 годин записів, які отримав віденський Інститут міжнародної преси і які він вмістив на інтернеті, мають в собі інформацію про корупцію і використання громадських фондів у приватних цілях.

Як твердить «Файненшал Таймс», українські опозиційні політики теж хотіли б отримати більше записів, але вони співчувають спротиву Мельниченка офіційній вимозі департаменту юстиції США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG