Доступність посилання

ТОП новини

Антитерористична коаліція


Антитерористична коаліція

Прага, 6 листопада 2001 – Поряд з воєнною акцією в Афганістані і деякими проблемами антитерористичної коаліції західні коментатори порушують також інші міжнародні теми, зокрема становище на Балканах і в Росії, нараду Світової організації торгівлі та інше. Проте боротьба з тероризмом і далі залишається у центрі уваги західної преси.

Газета «Нью-Йорк таймс» у редакційній статті порушує справу проблематичного союзу Сполучених Штатів з Пакистаном в антитерористичній акції в Афганістані. Протягом останніх місяців, у зв’язку із проталібанськими настроями серед значної частини пакистанців і з протестами проти американських ударів в Афганістані позиція президента Мушарафа явно захиталася. Ситуація в Пакистані, який посідає ядерну зброю, викликає щораз більше занепокоєння у світі. Жоден з мусульманських лідерів не ризикував більше ради Сполучених Штатів, ніж Мушараф, пише з цього приводу «Нью-Йорк таймс». За це він заслуговує на щедру винагороду. Проте сумніви викликають дальші зв’язки Ісламабада з мусульманськими терористами в Кашмірі, який належить до Індії, дальші праці над розробкою нових видів зброї в Пакистні, а також поки що нездійснені обіцянки демократизації країни. Ситуацію погіршують також зв’язки пакистанських таємних служб з афганським режимом талібан і терористичною організацією Аль-Кайда. Газета вважає, що Вашінгтон повинен надати підтримку Мушарафові, водночас заохочуючи його до дальших політичних змін.

Британська газета «Файненшл таймс», теж у редакційній статті пише, що, на відміну від війни у Перській затоці 90-го року, нині Європа далека від одностайності і беззастережної підтримки воєнної акції США в Афганістані. Із затягуванням акції, як вважає газета, ситуація погіршується. Деякі критики підкреслюють, що афганська криза викликала новий розкол в Європі між країнами, що залишаються вірними коаліції (серед них провідні країни ЄС -Великобританія, Франція і Німеччина) і такими, що ризикують залишитися на узбіччі. Серед цих країн газета називає Іспанію, Італію, Бельгію, Данію і Голландію, яких минулого уікенду не запрошено на так званий європейський мінісамміт, який організували лише провідні члени ЄС. Такий підхід, як вважає «Файненшл таймс», може серйозно підірвати ідею Маастріхтської угоди у справі спільної європейської зовнішньої політики і спільної системи безпеки. Із цієї причини, на думку газети, угоду слід переглянути.

Із наближенням виборів у краї Косово, які відбудуться 17 листопада, західні оглядачі широко коментують ситуацію в Косові і загалом на Балканах. На думку коментаторів, понеділкова домовленість між ООН і Белградом про гарантування безпеки сербській меншості в Косові (за що косовські серби мали би взяти участь у виборах) стала дальшим кроком вперед в установленні миру на Балканах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG