Доступність посилання

ТОП новини

До візиту В. Ющенка до США


До візиту В. Ющенка до США

Вашингтон, 5 листопада 2001 ― Лідер політичного блоку «Наша Україна», один із найпопулярніших у Києві політиків – Віктор Ющенко розпочинає 6 листопада візит до США.

Після низки українсько-американських конференцій та візиту діючого прем’єр-міністра України Анатолія Кінаха до Америки прибуває екс-прем’єр-міністр, а тепер політичний лідер, та, як зазначають деякі аналітики - нова надія української нації – Віктор Ющенко.

Разом з ним бізнесову і політичну столицю Нью-Йорк та Вашинґтон відвідають голова штабу блоку «Наша Україна» Порошенко, екс-міністр закордонних справ Борис Тарасюк та Євген Червоненко, у минулому, голова Держкомрезерву та репрезентант єврейської громади України.

Візит представників «Нашої України», незважаючи на малу тривалість, лише три дні, планується дуже насиченим. На вівторок у Нью-Йорку заплановані зустрічі з українською та єврейською громадами, два круглі столи, з редакційними колективами «Нью-Йорк Таймс» та «Уолстріт Джорнел», зустріч з Радою з міжнародної політики США та відомим фінансистом Джорджем Соросом.

У Вашинґтоні, на який відведено решта два дні візиту, Віктор Ющенко та його команда має декілька виступів у найважливіших мозкових центрах столиці, Національному демократичному та Міжнародному республіканському інституті, зустрічі з віце-президентом США Чейні, сніданок в американському Конґресі, який, за останніми повідомленнями організаторів, мають відвідати близько 20 конґресменів та сенаторів.

Незважаючи на те, що Америка сьогодні живе терористичними актами та проблемами зі спорами сибірки, візит лідера «Нашої України» викликає живий інтерес, як у американських офіційних колах, так і серед громадськості.

Американці, десять років очікуючи економічних та політичних реформ в Україні, хочуть зрозуміти, чи є Віктор Ющенко та його команда, яку він репрезентує, тими людьми, які ті реформи, нарешті, реалізують.

Доктор Надія Дюк, яка є членом Ради з міжнародної політики США на запитання: «Чого від В. Ющенка чекають офіційний Вашинґтон та українська діаспора?» сказала:

«Щодо офіційної позиції американського уряду я не можу говорити, тому, що я не є в уряді, але я чую, як вони відносяться тепер до України, що вони чекають, щоб вже, дійсно, були якісь конкретні реформи, шукають якоїсь конкретної нової ініціативи від України, щоби, дійсно, Україна робила вже, що постійно говорять офіційні представники, коли вони приїзджають в Америку, що вони будуть здійснювати реформи, але видно, що ті реформи не йдуть. Я думаю, що Америка дивиться на Ющенка, чи він є дійсно та людина, що може здійснити ті реформи.

А щодо діаспори… Знаєте, діаспора вже в жалюгідній ситуації, тому що кожного разу з України надходять лише погані новини: тут Україна збиває літака, там Україна знищує журналістів. І, знаєте, діаспора, яка, дійсно старається Україні допомогти, не має чим працювати. І приїзд Ющенка можливо покаже, що той є якоюсь новою надією України, що він, дійсно, зможе об’єднати демократичні сили і довести Україну до нового етапу демократії і, дійсно, закріпити усі ринкові реформи, які він розпочав, коли був прем’єр-міністром».

І, незважаючи на те, що численні візити українців до американської столиці почали набивати оскому, американці все ще не поставили хрест на Україні і очікують багато разів обіцяних результатів.

Кажуть, що виграє той, хто останнім скаже своє слово. Сьогодні слово за Віктором Ющенком.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG