Доступність посилання

ТОП новини

Президент США Джордж Буш звернувся до країн Східної Європи з приводу боротьби з міжнародним тероризмом. В Афганістані посилено операції проти Аль Каїди й режиму Талібів


Президент США Джордж Буш звернувся до країн Східної Європи з приводу боротьби з міжнародним тероризмом. В Афганістані посилено операції проти Аль Каїди й режиму Талібів

Вашингтон, 6 листопада 2001 - Президент США Джордж Буш звернувся із спеціальним посланням до 17-ти країн Центральної та Східної Європи у справі боротьби з міжнародним тероризмом. Тим часом посилено воєнні операції проти терористичної мережі Аль Каїда та військових позицій афганського режиму Талібів, який дає притулок терористам на чолі з Усамом бен Ладеном.

У спеціальному зверненні до варшавського форуму представників країн Центральної та Східньої Європи у вівторок президент Сполучених Штатів Америки Джордж Буш заявив, що терористична мережа Аль Каїда, яку звинувачено у скоєні терактів 11-го вересня, жертвою яких стало понад 6 тисяч невинних людей, має своїх поплічників у 60 країнах включно з деякими державами Східної та Центральної Європи.

“Ми зараз на початку наших зусиль в Афганістані й Афганістан є початком наших зусиль у світі. Жодне угруповання, жодна держава не повинна сумніватися в намірах Америки. Ми не зупинимося аж поки не буде викрито, припинено та переможено терористичні угруповання глобального значення. Цієї мети можна досягти лише тоді, коли країни світу припинять надавати притулок й підтримку терористам” – заявив Джордж Буш. Його виступ в ООН наприкінці цього тижня, як також зустрічі в Білому дому (лише цього тижня) із лідерами шести країн є частиною відносно складного процесу й зусиль адміністрації США щодо зміцнення світової коаліції боротьби з тероризмом.

У цьому міжнародному контексті слід згадати й візит до Росії та деяких пострадянських країн Центральної Азії міністра оборони США Дональда Рамсфельда, який у понеділок повернувся до Вашингтона. Дипломати й експерти вказують на те, що поїздка глави Пентагону була успішною. Адже Таджикистан почав переговори щодо використання баз й інфраструктури на його території для військових операцій проти терористів Аль-Каїди та режиму Талібів в Афганістані. Згідно з повідомленнями інспектори перевіряють бази також в Казахстані та Киргистані. Узбекистан уже дав дозвіл лише на розташування американских військовослужбовців для проведення гуманітарних та рятуальних операцій в Афганістані.

Щодо самої воюнної операції, то під час брифінгу речник Пентагону контр-адмірал Джон Стаффелбім заявив:

“Ми знищили відому нам їхню інфраструктуру. Зараз завдяємо удари по печерах, які використовують або використували терористи. На нашу думку ми починаємо розколювати мережу Аль Каїди.”

Як заявляють американські офіційні особи військові операції триватимуть до знищення терористиної мережі Аль Каїда та режиму Талібів, який дає притулок терористам в Афганістані. Проте бротьба з тероризмом на глобальному рівні триватиме набагато довше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG