Доступність посилання

ТОП новини

Леонід Грач сподівається на ренесанс комуністичної ідеї


Леонід Грач сподівається на ренесанс комуністичної ідеї

Симферополь, 7 листопада 2001 - У чергову річницю жовтневого перевороту, яку в Криму місцева влада, як завжди, відзначає з помпою, - одразу кілька регіональних газет, у тому числі і парламентська, видрукували статтю голови Верховної Ради Криму Леоніда Грача, який за сумісництвом ще й очолює Кримський реском Компартії України. Претендуючи на програмність і глобальність своїх думок, товариш Грач говорить про швидкий ренесанс комуністичних ідей, плутаючи їх із соціал-демократичними чи, навіть, з християнсько-демократичними.

Сумішшю демагогії і псевдонауковості назвав голова Всекримського товариства вчених “Крим з Україною” Петро Вольвач статтю головного кримського комуніста Леоніда Грача під сірою назвою “Відзначаючи чергову річницю великого жовтня”. Втім, натяки на науковість і навіть програмність у черговому шедеврі доктора історичних наук Леоніда Грача все-таки є. Але, переважають старі радянські штампи: жовтневий переворот у Петрограді Леонід Грач – кавалер ордена Ярослава Мудрого і заслужений юрист України – називає “стремлінням до ідеалу колективізму”, “вічним пошуком максимально гармонічних людських стосунків, заснованих на співробітництві і солідарності, мирі, праці, соціальній справедливості”, кінець цитати. Звичайно, товариш Грач не згадує про загарбницьку та агресивну політику, яку проводило комуністичне керівництво Радянської Росії, а потім СРСР, про мільйонні жертви голодоморів, репресій і бездарної військової діяльності комуністів, про знищені фізично і духовно народи та їхні культури і тому подібні наслідки “великого жовтня”.

Леонід Грач визнає, що чимала частина міжнародного комуністичного руху сьогодні виявилася у стадії глибокої ідейно-організаційної кризи. Він називає Італійську, Іспанську, Французьку компартії, які, практично, розвалилися. І, водночас, Грач нагадує про якісь успіхи, цитую: “тих країн, які зберегли базисні соціалістичні підвалини – Китай, Північна Корея, В’єтнам, Куба”, кінець цитати. Якщо викреслити з цього ряду Китай, то доведеться добряче поламати голову, вишукуючи успіхи інших.

Далі лідер кримських комуністів пише, що сучасна політична ситуація підтверджує вічне вчення Маркса про підпорядкованість суспільного розвитку класовим законам. Хочеш-нехочеш, а за Марксом, як стверджує Грач, до влади всерівно прийдуть комуністи. І наводить приклад Молдови, Білорусі, Німеччини і Польщі, де на загальнонаціональних чи регіональних виборах перемогли ліві. Правда, Грача зовсім не бентежить те, що польські чи німецькі ліві – це всерівно, що українські праві, ну а записувати Лукашенка в комуністи теж не дуже коректно. Показуючи виборчі тенденції у світі, кримський спікер згадав зростання лівих настроїв у Латинській Америці, але забув про результати останніх виборів у Нікарагуа, де марксист Ортега програв правому кандидату.

Що ж до становища комуністів в Україні і, зокрема, в Криму, то Леонід Грач насамперед звертає увагу на те, що тут комуністи в опозиції і до влади жодного стосунку не мають – он у Верховній Раді України їх лише третина від усього складу і вплинути на антинародні рішення вони жодним чином не можуть, та й у кримському парламенті їх менше половини, і дарма, що голова Верховної Ради АРК – комуніст, і три чверті президії парламенту автономії – його однопартійці, як і половина складу місцевого уряду. Бо не при владі комуністи, і нічого вони, нещасні, зробити з цим антинародним режимом не можуть. От лише мають змогу, цитую: ефективно впливати на процеси, які проходять у Криму, але не більше того”, кінець цитати.

Ну, а найсмішніше звучать слова комуніста Грача, відомого своїми авторитарними нахилами та прославлянням “генія” Сталіна, про його наміри, цитую: “розвивати та удосконалювати демократичні начала в житті українського суспільства”, кінець цитати.
XS
SM
MD
LG