Доступність посилання

ТОП новини

На Півночі Афганістану війська Альянсу, що протистоїть талібам, провели успішні наступальні операції


На Півночі Афганістану війська Альянсу, що протистоїть талібам, провели успішні наступальні операції

Прага, 7 листопада 2001 - За повідомленням представників афганської опозиції, протягом останніх кількох днів, військові формування Північного альянсу захопили кілька стратегічних районів на південних підступах до другого за величиною афганського міста Мазарі-Шаріф. Завдяки потужнім ударам американської авіації, підрозділи Північного альянсу прорвали оборону талібів і витіснили їх з району Шолдера, а учора їм вдалося захопити три інші райони: Зарі, Кешенде і Ап-Купрук. Це значно послаблює здатність талібів утримувати місто Мазарі-Шаріф, яке вважають стратегічними воротами на шляху до Кабулу. Самі таліби визнають територіальні втрати і водночас стверджують, що проводять перегрупування сил для контрнаступу.

Сьогодні американська авіація продовжувала завдавати ракетно-бомбові удари по позиціях талібів – на лінії протистояння з підрозділами антиталібської коаліції. Війська Північного альянсу перебувають приблизно за 20 кілометрів від південних околиць Мазарі-Шаріф. За повідомленням СNN, представник антиталібської коаліції Абдулла Абдулла закликав Сполучені Штати посилити бомбардування позицій талібів. За його словами, для атаки на Мазарі-Шаріф силам Північного альянсу необхідні боєприпаси і зимовий одяг. Представники афганської опозиції також повідомили, що протягом останніх боїв 400 бійців, у тому числі 5 польових командирів, перейшли на сторону Північного Альянсу.

Цими днями пакистанська газета «Фронтіер пост» повідомила, що Північний альянс вже підготував списки своїх кандидатів до майбутнього уряду Афганістану. Ці особи мали б представляти Альянс у Раді національної єдності, яка повинна визначити політичний устрій країни після того, як в результаті військової операції Сполучених Штатів режим талібів буде знищено. До цих списків, зокрема внесено: Абдуллу Абдуллу - міністра закордонних справ скиненого талібами уряду Раббані; Валі Масуда – брата загиблого військового керівника Північного альянсу Ахмад Шаха Масуда та лідера афганських етнічних узбеків генерала Рашида Дустума. До списку потрапила також ціла низка представників політичних партій і організацій, які представляють етнічні та конфесійні меншини півночі країни.

Тим часом, триває боротьба і на дипломатичному фронті. Спеціальний представник ООН в Афганістані Лахдар Брагімі, завершує свій перший раунд переговорів та зустрічей у Пакистані й Ірані, стосовно переспектив формування нового афганського уряду, який повинен замінити режим талібів. Сьогодні Лахдар Брагімі зустрівся із Президентом Ірану Моххамадом Хатамі. Під час цієї зустрічі іранський лідер заявив про необхідність участі усіх афганців у створенні майбутнього уряду і відкинув можливість формування урядової адміністрації, яку нав’язуватимуть ззовні.

Таку позицію спеціальний прездставник ООН в Афганістані Лахдар Брагімі охарактеризував, як «обережну і правильну». За словами Брагімі, участь усіх афганських груп у формуванні нового коаліційного уряду Афганістану є нагальною і необхідною.

А на вчорашній прес-конференції у Тегерані, Лахдар Брагімі зауважив, що визначальними у подальшій долі Афганістану є його безпосередні сусіди. Він повідомив, що у понеділок у Нью-Йорку відбудеться зустріч на рівні міністрів держав так званої групи «Шість-плюс-два». Йдеться про шість країн – сусідів Афганістану, а також Росію і Сполучені Штати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG