Доступність посилання

ТОП новини

7 листопада в Росії


7 листопада в Росії

Москва, 7 листопада 2001 ― У російській столиці та інших містах країни відбулися заходи присвячені Дню примирення та злагоди. Нині в Росії кожен це свято розуміє згідно з власними політичними переконаннями.

Для прихильників комуністичної ідеології 7 листопада залишається черговою річницею, так званої Великої Жовтневої соціалістичної революції, тобто днем, коли більшовики здійснили заколот у Санкт-Петербурзі і встановили на довгі десятиріччя репресивний режим на території Росії і окупованих нею територіях.

Для тих, хто погоджується із нинішньою державною версією свята – це День примирення і злагоди, який має демонструвати те, що навіть після років більшовицького терору, російське суспільство здатне на порозуміння. А для більшості населення Російської Федерації 7 листопада – звичайнісінький вихідний день, коли не згадують про ідеологію.

Однак, це свято, можна все ж таки сказати, особливе. Адже 7 листопада 2001 року виповнилося 60 років з дня знаменитого параду військ на Червоній площі у 1941 році. Відразу після цього параду війська відправлялися на фронт, щоб захищати столицю тодішнього Радянського Союзу від військ гітлерівської Німеччини. Парад військ на Червоній площі 7 листопада 1941 року став історичним для всієї Другої світової війни. Вважається, що саме з цього параду розпочався психологічний злам у настроях населення Радянського Союзу, яке усвідомило, що здатне перемогти гітлерівських агресорів і захистити незалежність власної держави. Саме після цієї битви, як відомо, і союзники по антигітлерівській коаліції – Сполучені Штати і Великобританія повірили у такі можливості Радянського Союзу.

Тепер на Червоній площі відбувся парад ветеранів, тих хто брав участь у параді 7 листопада 1941 року та дожив до його ювілею.

А комуністи провели власну маніфестацію. Втім і тут не було єдності. Прихильники Комуністичної партії Росії Генадія Зюганова йшли під одними гаслами, прихильники руху «Трудова Росія» радикального комуніста Віктора Ампілова вирішила провести власну маніфестацію із портретами Йосипа Сталіна та Володимира Леніна. Втім, портретів вождів більшовицького терору не бракувало і на демонстрації прихильників Комуністичної партії Генадія Зюганова.

Проурядові сили також вийшли на власну маніфестацію. Рух «Ідущіє вмєстє», який був створений для підтримки президента Росії Володимира Путіна пройшов вулицями Москви та інших міст Росії із гаслами зробити все можливе для поліпшення життя у Російській Федерації. «Ми маємо зробити все, щоб прибрати нашу країну», - говорили активісти молодіжного руху, ідеологія якого досі залишається не зрозумілою. Окрім гасел на підтримку діючого президента Росії, його керівники аж ніяк не можуть пояснити, чим відрізняється молодіжна організація на підтримку Володимира Путіна від інших таких організацій, що вже діють в Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG