Доступність посилання

ТОП новини

У Варшаві обговорюють питання нових кордонів Європи у контексті розширення Євросоюзу на Схід


У Варшаві обговорюють питання нових кордонів Європи у контексті розширення Євросоюзу на Схід

Варшава, 8 листопада 2001 ― Форум у Варшаві за участю чільних чиновників Євросоюзу, представників німецького уряду, журналістів обговорює, за 4 тижні до початку саміту ЄС-Лаекен, прблеми внутрішніх та зовнішніх кордонів Європи, в межах яких будуть мешкати понад 100 мільйонів осіб.

Наша кореспондентка у Варшаві Ганна Стеців зустрілася з професором Єжі Клочовським, визнаним авторитетом у Польщі у питанні творення концепції нової Європи.

Ганна Стеців:

Пане професоре, існують різні концепції Європи. 50 років Польща існувала в окресленні Європи Східної. Захід – це була територія,вважалося, до ріки Лаби. Навіть Берлін лежав уже в Східній Європі. І такий поділ живе в свідомості людей досі – є Європа, а є Європа другого класу. І не важливо, як пролягають територіальні кордони. Існують поділи на рівні свідомості людей. То яка вона нова Європа і де так насправді пролягає її кордон?

Єжі Клочовський:

Є, скажімо, Європа європейська – то чисто Західна Європа, але це пригадує давні поділи. Існувала ж колись Європа Риму, Європа Візантії і той поділ деякі теоретики подають нині, як приклад, мовляв, ось є Європа католицько-протестанська, а з протилежного боку лежить – візантійсько-православна. Навіть Гордон Аш, наш великий приятель, каже, що цивілізаційний кордон Європи пролягає нині через ріку Буг. За Бугом – це вже інша Європа. Але чи це так? - запитує професор Є. Клочовський.

Питання, яке дискутується у президентському палаці у Варшаві на рівні чільних функціонерів Єврокомісії, представників німецького уряду, журналістів ставить велику проблему – чим є нині Європа? Якою вона має бути?

І про це починають думати, як видно, вже й на Заході, бо досвід Балкан навчив Західну Європу тому, що не можна занедбати поділів у свідомості людей, інакше можна зайти у глухий кут. Варшавська дискусія про Європу майбутнього, яка відбувається 8-9 листопада у палаці президента Польщі Олександра Кваснєвського і яка організована спільно «Вест Дойчен Румфунг» і Європейською комісією, вже з огляду на рівень її учасників свідчить, що світ пробує не допустити нових поділів – поділів на Європу «А» і Європу «Б», Європу першого і другого класу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG