Доступність посилання

ТОП новини

Лідери кримських татар про Курултай – загальнонаціональний з’їзд кримськотатарського народу


Лідери кримських татар про Курултай – загальнонаціональний з’їзд кримськотатарського народу

Симферополь, 9 листопада 2001 - У п’ятницю в Симферополі розпочав свою роботу 4-й Курултай – загальнонаціональний з’їзд кримськотатарського народу, він триватиме три дні. Кримські татари вважають Курултай формою самоорганізації свого народу та одним із елементів демократичного устрою України. Наш симферопольський кореспондент Володимир Притула розмовляв з лідерами кримських татар – Мустафою Джемілєвим та Рефатом Чубаровив і вони розповіли про те, які завдання стоять перед цим Курултаєм.

Головне питання, яке виноситься на Курултай – про участь кримських татар у запланованих на весну виборах. Каже голова Меджлісу Мустафа Джемілєв: “Тут слід розділити два питання: вибори до Верховної Ради України – там уже ясно, закон є, нам слід визначатися. І вибори до кримського парламенту. 31 липня нинішнього року між Народним рухом України і Меджлісом підписано угоду про співпрацю. Це передбачає, що ми разом ідемо на вибори до парламенту Україхни. І, якщо Народний рух входить до якогось блоку, то, відповідно, входимо і ми. Тож, ми будемо у блоці “Наша Україна”. Але ця угода набере чинності лише після її ухвалення делегатами Курултаю”.

“Що ж стосується виборів до Верховної Ради автономної республіки, то питання поки незрозуміле: як воно вирішуватиметься? Ви знаєте позицію президента: він категорично проти змішаної чи пропорційної систем і, водночас, він наполягає на тому, щоб було враховано інтереси кримських татар. А в якій формі це буде: чи квотна система, чи національні округи – він згоден на обидва варіанти. Проти цього активно виступають комуністи. Курултай висловить сподівання, що президент знайде важелі, щоб забезпечити механізм представлення кримських татар в органах влади. Курултай у будь-якому випадку ухвалить рішення - брати участь у виборах. Але, якщо попри всю нашу активність, кількість обраних депутатами кримських татар буде пропорційно меншою, аніж чисельність нашого народу, то Курултай може ухвалити спеціально рішення про початок масових акцій з метою розпуску такого парламенту і проведення нових виборів”, - каже Мустафа Джемілєв.

Ще одне питання, яке розглядає Курултай – земельне. Меджліс наполягає на тому, щоб в Криму пройшло перепаювання і кримські татари отримали рівні з іншими мешканцями півострова земельні наділи. І Київ, і Симферополь проти цього. Заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров каже, що делегати Курултаю наполягатимуть на тому, щоб влада вирішувала цю проблему.

Попри всю складність кримськотатарських проблем, лідери кримських татар переконані, що вони вирішуватимуться демократичними методами. Мустафа Джемілєв: “75% делегатів Курултаю – це нові люди. Справді, є різні настрої, представлено досить широкий спектр думок, але, я думаю, що у будь-якому випадку, Курултай та обраний ним Меджліс збереже всі основні принципи кримськотатарського національного руху. У першу чергу, це – принцип ненасилля. Політичні, соціальні, культурні і мовні наші інтереси – ми завжди захищатимемо демократичними, мирними методами”, - заявив Мустафа Джемілєв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG