Доступність посилання

ТОП новини

Антитерористична коаліція


Антитерористична коаліція

Прага, 12 листопада 2001 – Антитерористична коаліція, її проблеми й успіхи і далі залишаються у центрі уваги західних оглядачів. Західні газети коментують зокрема дві зустрічі президента США Буша: першу із президентом Франції Шіраком, яка відбулася минулого тижня, і другу із президентом Росії Путіним, яка відбудеться цього тижня.

Коментатор газети «Лос-Анджелес таймс» Вільям Фаф порушує деякі аспекти спільної прес-конференції президентів Буша і Шірака у Вашінгтоні після їхньої зустічі. На думку автора, президент Буш доволі чітко висловив свої застереження щодо участі Франції в антитерористичній коаліції. Буш зокрема перестеріг, що добрих намірів у справі антитерористичної коаліції з боку деяких європейських країн недостатньо і що їхня інертність у цій справі буде оцінена за принципом «ви є з нами або проти нас». Автор наводить також пізніші пояснення самого Шірака, згідно з якими участь у коаліції визначає Рада безпеки ООН, вона якраз тепер вирішує також справу законності воєнної акції в Афганістані за терористичні акти у США 11 вересня. Поступаючи таким чином, веде далі коментатор, президент Шірак показав, що світ не приймає автоматично закликів Сполучених Штатів. Хоча саме так сталося, пише автор, решта Європи підтримала Вашінгтон у боротьбі проти тероризму. Зауваження Шірака про те, що законним авторитетом є Рада безпеки ООН, а не адміністрація США, пише на закінчення Фаф, може, однак, значною мірою вплинути і на інші європейські уряди.

Тим часом коментатор німецької газети «Зюддойче цайтунґ» Вольфґанґ Койдл порушує справу взаємин США з Росією у контексті зустрічі Президента Буша з російським керівником Путіним, яка відбудеться цього тижня. Головною темою переговорів обох лідерів, як очікують оглядачі, буде проблема розробки систем протиракетної оборони США і зокрема доля договору про стратегічні озброєння від 72-го року. З огляду на останні затяті заперечення Москви проти систем протиракетної оборони успіх у вирішенні цієї проблеми, як вважає автор, був би великим досягненням. Койдл передбачає також ціну, яку Москва забажає за згоду на розбудову так званої протиракетної парасолі США: залучення Росії до Заходу. При цьому, як зазначає автор, така акція мала би бути здійснена через голови європейців, тобто без їхньої згоди. Далі автор припускає також, що американсько-російські взаємини не матимуть надто твердої основи і з часом можна буде очікувати поновного зіштовхнення інтересів.

Західні оглядачі коментують також останні успіхи підрозділів Північного альянсу в Афганістані, які наприкінці минулого тижня поставили під свій контроль одне зі стратегічних північних міст Мараз-і-Шаріф, а тепер ведуть боротьбу за інші міста, контрольовані талібаном, зокрема Кандагар. Дальші політичні зміни в Афганістані, зокрема усуненя від влади режиму талібан і відбудову Афганістану оглядачі значною мірою пов’язують з воєнними успіхами Північного альянсу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG