Доступність посилання

ТОП новини

Генеральна асамблея ООН: антитерористична кампанія


Генеральна асамблея ООН: антитерористична кампанія

Прага, 12 листопада 2001 – У Нью-Йорку триває чергова щорічна сесія Генеральної Асамблеї ООН. Під час недільних виступів усі промовці знову осудили терористичні акти в Нью-Йорку і Вашінгтоні 11 вересня і задекларували підтримку антитерористичної коаліції з боку їхніх країн. Проте розбіжності постали у справі близькосхідного конфлікту і визначення поняття «терорист».

Цьогорічну сесію генеральної асамблеї ООН перервано у зв’язку з терористичними актами у США 11 вересня. Після її відновлення минулого тижня порядок денний сесії, зрозуміло, довелося змінити і в центрі уваги поставити боротьбу з міжнародним тероризмом. Під час свого виступу цього уікенду президент США Буш підкреслив, що антитерористична кампанія нині повинна стати першочерговим завданням, від вирішення якого виграють усі країни світу тепер і на майбутнє. (NC111017) Кожний режим, який підтримує міжнародний тероризм, змушений буде розплатитися за це і він розплатиться. Союзники терору однаково винні в убивствах і однаково відповідальні за свої вчинки. Нині талібан отримує його урок.

Дальші промовці підтримали численні заклики до об’єднаних зусиль у боротьбі з тероризмом. Проте представники деяких мусульманських країн і країн третього світу до дискусій на тему антитерористичної кампанії нав’язали близькосхідний конфлікт, який, за їхніми словами, спровокував хвилю тероризму. Ізраїльську окупацію палестинських земель сірійський представник назвав «найгіршою формою тероризму». До речі, під час поновного відкриття нинішньої сесії в суботу президент Буш заявив, що Сполучені Штати мають намір докласти зусиль, щоб ізраїльтяни і палестинці жили разом у мирі із взаємно визнаними урядами.

Деякі промовці із країн третього світу, повертаючись до проблеми бідності, підкреслюють, що головною причиною екстремізму у світі є саме убогість, яка, за словами міністра закордонних справ Джібутті Абді Фарага, перекреслює всі зусилля, спрямовані на установлення миру й безпеки, демократії і справедливого управління.

Тим часом президент Уганди Мусавені заявив, що численні жертви у різних країнах світу повинні взяти і на себе відповідальність за їхню долю у зв’язку із сектантством (тобто роздрібненістю), безпричинними міжусобицями і браком політичних свобод. Підтримавши акцію США в Афганістані, він підкреслив потребу чітко визначити різницю між поняттями «терорист» і «борець за свободу», як, приміром, був свого часу президент Південно-Афраканської Республіки Мандела. За його словами, терористи у своїх акціях не зважають на жодні жертви серед цивільного населення і часто роблять його об’єктом терористичних атак.

Учасники нинішньої сесії Генеральної асамблеї ООН присвятили чимало уваги майбутньому Афганістану після усунення від влади режиму талібан. Представник Японії заявив про намір його країни долучитися до західних країн у відбудові країни і наданні їй негайної гуманітарної допомоги.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG