Доступність посилання

ТОП новини

Часи переважаючої більшості давно минули


Часи переважаючої більшості давно минули

Прага, 12 листопада 2001 – Відгомоніли малоголоссям малолюдні ліві мітинги нинішнього листопада. Реальність така, що дата жовтневого більшовицького перевороту у Петрограді для більшості українців вже не свято. Та й останні опитування громадськості в Україні показують, що комуністи неухильно втрачають навіть відносне політичне лідерство серед можливих виборців. З’явилися нові блоки і партії. Хоча й опитування громадської думки також відносні, особливо, коли йдеться про тих, хто виконує певні політичні замовлення.

Спостерігачі вважають, що особливо реальним ударом по лівих є ухвалення Верховною Радою нового Земельного кодексу. Бо нарешті актуальне українське гасло ще початку ХХ століття: «Земля – селянам» почало практично реалізовуватися, а комуністи завжди лише спекулювали на цьому задля власних політичних дивідендів. Тим більше, що їх поведінка на сесії ВР 25 жовтня ( саме цього дня за старим стилем відбувалися криваві події жовтневого перевороту 1917 року) чимось нагадували карикатуру на події 84-річної давності. Адже ж і один з теоретиків комунізму колись казав, що історія повторюється двічі – раз у вигляді трагедії, а раз у вигляді фарсу.

Останні опитування, за вересень- жовтень, в Україні показують, насамперед втрату попереднього відносного лідерства комуністів у рейтингах. У них з’явилися сильні конкуренти демократичного спрямування, зокрема, блок Віктора Ющенка - «Наша Україна»…Хоча, чим ближче до виборів, тим більше з’являтиметься так званих «послужливих» аналізів громадської думки. Мета яких заплутати електорат і принизити справжню популярність національно-демократичних партій в Україні. Тобто, виборці мусять розраховувати більше не на нав’язування їм рейтингових лідерів, а на реальні ознаки можливостей політичних вождів тих чи інших блоків. Вже сьогодні спостерігаються спроби всілякого приниження успішного прем’єрства Віктора Ющенка і його популярності в народі, хоча б за практичне вирішення проблем боргів за пенсії і зарплати громадянам. Багатьох суперників «Нашої України» налякала досить реальна перспектива перемоги цього блоку на весняних виборах 2002 року.

Реальні прогонози сьогодні схильні вже більше до того, що комуністи втрачають роль своєрідного політичного жупела на наступних передпарламентських змаганнях. А значить народжується нова розстановка політичних сил у майбутній Верховній Раді. І навряд чи якийсь з останніх політичних рейтингів у Києві здатний сьогодні хоча б окреслити нові політичні пропорції в Україні кінця весни 2002 року. Звичайно, сьогодні можна обіцяти боротися з бідністю, не підвищувати тарифи і ще щось але чи привабалять ці трафаретні заклики виборців, таке вже не гарантовано…

Аналіз великої кількості листів, а їх приходить на адресу редакції щомісяця сотні з усіх регіонів України, вказує на те, що у вересні- листопаді близько 90 відсотків кореспондентів не довіряють нинішньому урядові і близько 65 відсотків вважають, що єдиним реальним прем’єром був Віктор Ющенко. Лише 2-3 відсотки наших дописувачів схильні довіряти комуністам. Новим є те, що понад 30 відсотків авторів листів, котрі підтримують блок «Наша Україна» є із Східних та Південних областей республіки. Тому наміри цього блоку завоювати половину місць у парламенті не є безпідставними. Виглядає так, що минаюча осінь і наступна весна дійсно підтвердять в Україні історичну карикатурність комунізму та більшість народу нарешті розпрощається з ілюзіями зрівнялівки та колгоспного розподільника.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG