Доступність посилання

ТОП новини

Катастрофа американського літака: здається, цього разу не тероризм


Катастрофа американського літака: здається, цього разу не тероризм

Прага, 12 листопада 2001 (21:45 за Києвом) – Пасажирський літак Аеробус А-300 американської авіакомпанії Американ Ейрлайнз упав на житловий район Н’ю Йорка майже відразу після злету з летовища імені Кенеді.

«На цей час ми не маємо жоднісіньких вказівок на те, що могло спричинити катастрофу», – заявив Доналд Карті, голова компанії AMR Corporation, що її філією є Американ Ейрлайнз. Інші відповідні відомства теж наразі не мають свідчень, які, зокрема, могли б наводити на думку про тероризм — принаймні тим часом загибель літака розстежується як нещасний випадок; саме на це, кажуть у Національному управлінні безпеки на транспорті США, вказує наявна нині інформація. За словами речника Білого Дому Арі Флайшера, «Із кабіною екіпажу не було ніяких незвичайних переговорів».

Білий Дім закликає американців і попри цю трагедію не відмовлятися від подорожей літаком. Але, додав Арі Флайшер, «Ми нічого не виключаємо».

Одну з «чорних скриньок» літака вже знайшли, але до аналізу її записів говорити про щось іще зарано.

Так само напевно не відома й кількість жертв. «У попередньому переліку пасажирів зазначено, що в літаку було 246 пасажирів і 9 членів екіпажу», – повідомив Доналд Карті. А мер Н’ю Йорка Рудольф Джуліяні, що прибув на місце катастрофи, заявив: «Ми знаємо, що не вижив ніхто».

І на землі, напевне, постраждали люди: уламки літака розкидано на великій площі – вони впали в кількох місцях, на житлові будинки чи на автозаправку. «Один із очевидців розповів, що бачив, як відпав двигун і літак упав на землю – двигун в одному місці, літак в іншому, – сказав Рудольф Джуліяні журналістам на місці трагедії. – Він упав на будинки в Рокавеї (районі Н’ю Йорка недалеко від летовища імені Кенеді). Як бачите, пожежа жахлива».

Інші свідки згадували, що двигун літака спалахнув чи й вибухнув ще в повітрі.

За словами Рудольфа Джуліяні, зруйновано чотири будинки й понад півтора десятка пошкоджено. На цей час повідомлено про 15 поранених.

Додамо, що чимало мешканців саме цієї місцевості постраждали від терористичного нападу 11 вересня: тут жило багато працівників Світового торговельного центру, пожежників і поліціянтів; принаймні 90 з них загинули тоді в хмарочосах.

Горе прийшло й у Домініканську Республіку, до столиці якої Санто Домінґо й вирушив загиблий літак — близько 150 його пасажирів були громадяни цієї карибської країни, популярного у США місця відпочинку.

А в Н’ю Йорку тим часом відразу після аварії було запроваджено надзвичайні заходи безпеки: перекрито мости й тунелі в місті, закрито всі три летовища в н’ю-йорцькому реґіоні. Про всяк випадок евакуювали найвищий тепер будинок Н’ю Йорка — Емпайр Стейт Билдинґ; на кілька годин було перекрито вхід до будинку Організації Об’єднаних Націй, де відбувалося засідання Ради Безпеки й низка інших подій.

Відгукнулася катастрофа й на фінансовому світі: фондові біржі в Європі й Америці помітно впали після повідомлення про неї, а курс долара щодо інших валют похитнувся й дещо знизився.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG