Доступність посилання

ТОП новини

Британський прем’єр у Лондоні: «Події 11 вересня зруйнували ілюзії щодо того, що Захід насолоджується багатим життям, незважаючи на решту світу»


Британський прем’єр у Лондоні: «Події 11 вересня зруйнували ілюзії щодо того, що Захід насолоджується багатим життям, незважаючи на решту світу»

Лондон, 13 листопада 2001 – Прем’єр-міністр Великої Британії запропонував заходи для відновлення близькосхідного мирного процесу, а країнам як Сирія та Іран, що їх довги роки звинувачували у сприянні тероризму, нові стосунки – нові відносини із Заходом. Водночас Тоні Блер закликав ООН ухвалити нову резолюцію щодо Іраку, яка уможливила б повернення до тієї країни міжнародних інспекторів зброї масового знищення, і яка могла б покласти край стражданням іракського народу. Коментуючи успіхи Північного Альянсу в Афганістані, британський прем’єр сказав, що Талібан розсипається перед очима, але поразки йому ще не завдано, а мережу Аль-Каеда Осами бин Ладена ще не вистежено й не зруйновано. Ми мусимо йти далі, заки це станеться,- зазначив Тоні Блер.

Здобуті з-під контролю Талібану терени союзники мають використати для постачання продовольства втікачам і знедоленим у самому Афганістані. Давайте покажемо, що ми так само віддані справі полегшення людських страждань, як Талібан був відданий створенню умов для цих страждань,- заявив пан Блер. Події 11 вересня переконують у потребі більшої участи в міжнародних справах, а не навпаки – ізольованості. Це єдина серйозна стратегія закордонної політики. Згідно з Тоні Блером, війна проти тероризму – це не лише поліційна акція на знищення терористичних мереж і тих, що їм сприяють. Потрібна низка політичних заходів для усунення передумов, за яких акти зла можуть квітнути і толеруватися. Зуби дракона проростають на родючому ґрунті невиправлених кривд, суперечностей, яким дозволяють нагоюватися роками і навіть десятиліттями, у країнах-невдахах, убідності і злиднях,- сказав британський прем’єр на бенкеті в Лондоні.

Щодо мирного процесу на Близькому Сході, то першими заходами там мусять бути зустрічні кроки сторін для налагодження безпеки і віднайдення довіри. Спершу палестинські власті мають ужити заходів проти підозрюваних терористів, а Ізраїль має повністю вивести свої сили з палестнських міст, які було окуповано після вбивства Регавама Зееві – міністра туризму Ізраїлю. Відтак, знову має бути скликано переговори на двох виразних засадах – створення повнокровної палестинської держави і цілковитого визнання і прийняття держави Ізраїль її арабськими сусідами. Так вбачає перспективи близькосхідного врегулювання британський прем’єр-міністр.

На думку Тоні Блера, британці усвідомлюють зв’язок між тим, що відбувається у світі, і своїм повсякденним життям. 11 вересня вчинено напад на усіх нас, завдати поразки відповідальним – є конечним для нашої безпеки, для економічної впевнености, яку так боляче вразив тероризм, для стабільности нашого супільства,- заявив у своїй промові Тоні Блер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG