Доступність посилання

ТОП новини

Нарада Буша й Путіна: коментар аналітиків


Нарада Буша й Путіна: коментар аналітиків

Прага, 13 листопада 2001 ― Сьогодні у Білому Домі лідери Джордж Буш і Володимир Путін розпочали історичну три-денну нараду. Оглядачі говорять , що попри скептицизм Адміністрації США, Вашингтон і Москва зближуть свої позиції у питанні ядерного роззброєння і проти-ракетної оборони.

На тлі ще однієї трагедії, президент Джордж Буш вітав сьогодні Володимира Путіна у Білому Домі. Путін прибув до американської столиці через кілька годин після того, як Нью-Йорк потрясла страшна звістка про те, що літак американських авіаліній зазнав катастрофи, в якій загинули 260 осіб і було знищено квартал сусідньої з летовищем JFK житлової дільниці Рокауей. Сумні події вочевидь додадуть дещо формального відтінку переговорам, які оглядачі називають переломними у стосунках між двома державами, колишніми суперниками.

Від 11 вересня американсько-російські взаємини значно потеплішали: Кремль підтримав війну США з тероризмом, запропонувавши незначну військову допомогу і дозволишвши американцям використовувати воєнні бази в колишніх радянських республіках Середньої Азії.

Аналітик вашингтонського центру American Enterprise Institute Леон Арон в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що події 11 вересня просто прискорили розуміння Росією, що її економічні, військові та стратегічні інтереси – на Заході. Він вважає нараду – початком нових стосунків: “Їхня потенційна важливість сягає значно далі від простої співпраці, йдеться про зміну пріоритетів Росії”.

Водночас Адміністрація Буша дещо применшує можливість домовитися з Путіним щодо розбудови США національної системи проти-ракетної оборони і зменшення втричі ядерних арсеналів. Радник президента з питань національної безпеки Кондоліза Райс минулого тижня висловила сумнів, що сторони укладуть угоду. Щоправда останнім часом російський президент почав виявляти певну гнучкість в цих питаннях.

Джордж Буш і Володимир Путін також обговорюватимуть афганську проблему, двосторонню торгівлю і, можливо, зв’язки Москви з Іраном та Іраком, яких США вважає спонсорами тероризму. Проте, російський лідер дає зрозумти, що він не збирається згортати бізнесових контактів з двома країнами. Колишній радник держсекретаря США Олбрайт - Лі Файнштайн в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: “Останніми роками ми спостерігали певний прогрес, але ця проблема залишається, так би мовити, тхіром на вашому городі, і будь-яка спроба домовитися з Росією впиратиметься в цю проблему.” Аналітики згадують ще один аспект, що перешкоджатиме спільним анти-терористичним інтересам; це – порушення прав людини і свободи слова в Росії. Президент Буш підтримує критику Росії за чеченську війну і не поділяє поглядів Кремля на те, що чеченська кампанія є боротьбою з тероризмом. Та попри розбіжності, оглядачі припускають, що Росії вдасться домогтися від Америки підтримки у справі вступу до Світової Організації Торгівлі.

У середу Володимир Путін з дружиною Людмилою відвідають родинне ранчо Буша у Техасі, де переговори продовжуватимуться у неофіційній атмосфері під музику у стилі “county-western” на пікніку з приготуванням традиційних ковбойських стейків. У четвер Путін відбуває до Нью-Йорка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG