Доступність посилання

ТОП новини

Матч у середу буде не гарний, а вирішальний


Матч у середу буде не гарний, а вирішальний

Прага, 13 листопада 2001 — Настрої в Німеччині перед вирішальною футбольною грою зі збірною України за право поїхати на чемпіонат світу наступного року неоднозначні. Німецькі футболісти нервують — але налаштовуються на важку боротьбу.

Усі сподівання німецької команди — на те, що вона зможе зібрати свій добре знаний раніше бойовий дух на 90 хвилин у середу. Їй вистачить навіть нічиєї — але тільки нульової; інакше потрібна перемога. І, за словами німецького спортивного видання Кікер, команда перебуває «в вигідній для себе позиції: притиснута спиною до стіни».

Попередні невдачі німецької збірної — п’ять місяців без єдиної перемоги в важливих матчах, ще й із такими поразками, як 5:1 із Англією в себе вдома — відгукуються на настроях і в команді, і в футбольних колах. Нинішня гра в Дортмунді може стати вирішальною не тільки для німецької збірної, яка досі жодного разу не програвала право виходу на чемпіонат світу, а й для її тренера Руді Фелера: він уже натякав, що може піти в відставку, якщо триразові чемпіони світу цього разу не пройдуть кваліфікацію.

Воротар і фактичний капітан німецької команди Олівер Кан визнає, що перед другим матчем із Україною нервує: «Перша гра була просто легкою сутичкою порівняно з тим, що на нас чекає — тепер ідеться про все або ніщо. Ми маємо підстави нервувати».

Про те, що справжня боротьба попереду, говорить і Фелер. Нічия 1:1 у Києві, на його думку, — «досить непоганий результат — не більше, але й не менше». Тепер, каже тренер, «Ми маємо зовсім забути про те, що було в Києві». «Чому нам боятися України? Україна грала сильно — але тільки тоді, коли ми робили помилки», – додав він.

Німецька преса пише про «обережний оптимізм» гравців збірної. Але болільників попереджають, що якісної гри очікувати не варто. Як каже Олівер Кан, «у середу чарівного футболу не буде — йдеться про кваліфікацію, і тут усі засоби годяться». До того ж, за його словами, українці «можуть бути жорстокі в контратаках».

Про ефективність українських контратак у Німеччині знають добре — там відстежують, що Україна в кваліфікаційних матчах три гри виграла й дві заграла внічию, забивши в них по голу.

Головний нападник української збірної Андрій Шевченко підтверджує цю думку: «Я набагато небезпечніший, коли ми йдемо в контратаку». У київському матчі він не дуже відзначився — але зі своїх дев’яти голів у кваліфікаційних матчах сім він забив на виїзді.

«Ми гратимемо зовсім інакше, ніж у Києві, – обіцяє й Андрій Гусин. – Німеччина не матиме шансів — на чемпіонат світу поїдемо ми!» – упевнено заявив півзахисник у Дортмунді, куди прибула в вівторок українська збірна.

Та й німецькі футболісти наперед не здаються, хоча й визнають, що їхня команда вже не дотягує до світового класу. Вони покладаються на протилежну думку — що шансів не має Україна через її надто слабкий захист.

А поки поїздку на чемпіонат до Японії й Південної Кореї ще треба заробити, готелі в обох країнах німецька збірна про всяк випадок уже забронювала…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG