Доступність посилання

ТОП новини

Македонський парламент повернувся до змін в Конституції країни


Македонський парламент повернувся до змін в Конституції країни

Прага, 13 листопада 2001 – В останні дні не вщухали сутички між урядовими силами та збройними формуваннями албанської меншини в Македонії. Минулі вихідні знову ознаменувалися вбивствами і захопленням заручників. Відкриття засідань місцевого парламенту в Скоп’є з метою врегулювання прав місцевих албанців, яке стало можливим на початку вівторка, після припинення бойкоту з боку однієї з найбільших албанських партій, було пізніше, цього ж дня відмінене.

Парламентарям у Скоп’є стало відомо, що рано у вівторок поблизу населеного пункту Прілеп, що у 80 кілометрах на південь від столиці, у автомобільній негоді загинув депутат македонського парламенту Ґеорґій Котєвський. Обставини його смерті вивчаються, а засідання парламенту тим часом було у вівторок закрито і перенесено, можливо, на середу.

Законодавчий орган Македонії мав наміри повернутися сьогодні до питань розширення прав албанської меншини і внесення, у зв’язку з цим, змін до конституції країни. Цьому передував бойкот з боку парламентарів албанської партії демократичного розвитку і низка терористичних вилазок албанських екстермістів. Спікер парламенту Македонії Стоян Андов повідомив сьогодні, що цього ж дня на півночі країни було звільнено всіх захоплених в понеділок у заручники македонців. Хоча доля 25 осіб, захоплених терористами у вівторок зранку, залишалася впродовж дня невідомою. Зранку у вівторок, за інформацією полковника Благойя Марковського, представника збройних сил, виникала хаотична стрілянина в районі Тетово але за словами того ж Марковського, урядові підрозділи не відкривали вогню у відповідь. Стало відомо також, що відповідальність за недільні вбивства трьох македонських поліцейських і захоплення 13 заручників з сіл Семшово і Требош, що поблизу Тетово, взяли не себе бойовики з «Албанської національної армії» і вони мотивували цю акцію намаганнями відповісти на «відновлення терору» з боку македонського уряду.

Агенство Ассошіейтед пресс додає, що частина заручників була звільнені у понеділок з допомогою західних посередників і сил НАТО. Генеральний секретар альянсу Джордж Робертсон закликав сторони конфлікту до стриманності. Згідно з планом мирного вреґулювання в Македонії, парламент країни мав ратифікувати 15 поправок до конституції до 12 листопада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG