Доступність посилання

ТОП новини

Президентські вибори в Болгарії: народ розчарований


Президентські вибори в Болгарії: народ розчарований

Прага, 13 листопада 2001 — Перше коло президентських виборів у Болгарії, що відбулося в неділю, побило всі рекорди неучасті. І хоча офіційні результати й досі не оголошено, стає очевидно, що болгари голосували в першу чергу проти нужденності й корупції.

До всіх скандалів передвиборчої кампанії додався післявиборчий: у значній кількості округів повиходила з ладу новісінька комп’ютерна система підрахунку голосів. На остаточні результати виборів щойно минулої неділі чекають хіба в середу — а вже цієї неділі має бути друге коло.

Без результатів немає й оголошення другої черги кампанії. Але фактично вона вже почалася: дані опитувань і попередні підрахунки виборчої комісії дають несподіваний вислід — перше місце з помітним відривом обіймає кандидат від Соціялістичної партії, колишніх комуністів, Ґеорґі Пирванов.

Нинішній президент і наступний кандидат Петар Стоянов, за всіма довиборчими опитуваннями безсумнівний фаворит, опиняється в складному становищі. Йому, обраному на перший термін 1996 року як кандидат правого й прозахідного Союзу демократичних сил, зараз бракує підтримки — Стоянову, що цього разу балотується як незалежний, багато хто й багато чого не може пробачити: супротивники цієї партії — невдач в економічних реформах за час її перебування при владі й скорумпованості в лавах її уряду, прихильники ж Союзу демократичних сил — відходу від нього нинішнього президента.

Натомість Пирванову допомагає чимало: і ті самі невдачі уряду правих, і взаємні корупційні звинувачення поміж Стояновим і третім помітним кандидатом, колишнім міністром внутрішніх справ Боґомилом Боневим. Тішиться Пирванов і дисципліною свого лівого, звиклого до «порядку» за часів соціялізму виборця. За матеріялами соціологів, майже половина з тих, хто взяв участь у виборах, були старші від 50 років…

А взяли участь рекордно мало виборців: лише близько 40 відсотків. Причина зрозуміла: партії перед виборами, думаючи про владу, забули про людей. Так і пояснює Петар Стоянов: «Перед першим колом не відбулося належних дебатів про проблеми болгарських громадян, про майбутнє Болгарії».

І правий Стоянов, і лівий Пирванов, який таки реформував свою партію, відвівши її від твердої комуністичної догми, зовнішньополітичне майбутнє країни бачать однаково: в Європейському Союзі й НАТО. А у внутрішній політиці Пирванову легше тепер стає привернути знедоленого виборця: «Я переконаний, – каже він, – що зараз відбувається необхідна, хоч і невелика, реабілітація лівої ідеї, соціяльних пріоритетів…». На думку Пирванова, «Люди не хочуть зберігати нинішнє становище — люди хочуть змін, і ми задоволені, що чимала частка виборців бачить ці зміни в нас».

Оголошені вдень у вівторок неостаточні результати дають Стоянову майже 34 відсотки голосів; Пирванову — понад 38 відсотків. Числа можуть змінитися: тут іще не враховано результати від найбільших міст. А перед нинішнім президентом постає непроста праця: за ці кілька днів змобілізувати собі підтримку. Ґеорґі Пирванов, кажуть політологи, це вже зробив — а відтак його результат у другому колі не буде набагато більший; Петар Стоянов, на їхню думку, має ще потенційний резерв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG