Доступність посилання

ТОП новини

Мiнiстр внутрiшнiх справ Сербiї Душан Михайлович виявив готовнiсть подати у вiдставку через бунт Пiдроздiлу спецполiцiї, який тимчасово припинено без досягнення компромiсу


Мiнiстр внутрiшнiх справ Сербiї Душан Михайлович виявив готовнiсть подати у вiдставку через бунт Пiдроздiлу спецполiцiї, який тимчасово припинено без досягнення компромiсу

Бєлград, 14 листопада 2001 – Драма завершилася без переможця. На щастя – i без пострiлiв. Збунтованi полiцейськi повернулися на базу й продовжують виконувати рядовi завдання. Прем’єр-мiнiстр Зоран Джiнджич та його заступник й мiнiстр внутрiшнiх справ Душан Михайлович провели кiлька годин в переговорах з їхнiми командувачами. Проте, вони вiдмовилися пообiцяти, що уряд бiльше не буде видавати Гаазькому трибуналовi звинувачених з воєнних злочинiв. Мiнiстр Михайлович заявив про свою готовнiсть подати у вiдставку оскiльки, за його словами, не досягнено вiдповiдного рiвня координацiї мiж окремими вiддiлами Служби безпеки. Голова уряду заявив, що причин для вiдставки немає.

Командувачi збунтованих полiцейських виступали перед журналiстами з фальшивими iменами, називаючи себе майорами та полковниками. На запитання чому переговори тривають так довго один з них сказав: “Тому, що урядовцi не вмiють застосувати силу, а нам бракує iнтелiгенцiї”. Коли його запитали що станеться у разi якщо мiнiстр не подасть у вiдставку вiн коротко вiдповiв: “Буде погано”. А у вiдповiдь на запитання про рядовi завдання Пiдроздiлу вiн зухвало сказав: “Цього ви нiколи не будете знати”.

Урядовцi осуджують поведiнку елiтного пiдроздiлу. Окремi з них зазначають, що вiдставка мiнiстра була б небезпечним полiтичним прецедентом. Лiдери краю Воєводина вимагають, щоби Пiдроздiл було передислоковано, оскiльки їхня присутнiсть занепокоює громадян. “Ми у Воєводинi звикли на дисциплiну й не можемо толерувати розбишак”, сказав один з них.

Аналiтики, зокрема, зазначають, що Пiдроздiл для спецiальних операцiй складається переважно з сербiв з Боснiї й Герцеговини та Хорватiї, якi в минулому деятилiттi належали до парамiлiтарних угруповань, що скоїли чимало злочинiв. Окремi з них вимагають вiд влади термiново розпустити бунтарiв. Iншi ставлять запитання, чому глава держави жодним словом не осудив бунт кiлькохсот полiцейських. Чи не тому, що й вiн виступає проти спiвробiтництва з Гаазьким трибуналом? Оглядачi згiднi в одному: хоча збунтований пiдроздiл має в свойому розпорядженнi вертольоти й бронетранспортери, вiн немає пiдтримки полiтичних структур i через це неспроможний чинити реальний опiр демократичнiй владi, тобто провести путч.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG