Доступність посилання

ТОП новини

Рівень життя українців, м’яко кажучи, є невисоким, тому реакція більшості громадян на можливе підняття тарифів за електроенергію, газ та теплопостачання є різко негативною


Рівень життя українців, м’яко кажучи, є невисоким, тому реакція більшості громадян на можливе підняття тарифів за електроенергію, газ та теплопостачання є різко негативною

Київ, 14 листопада 2001 - В тім, найближчими місяцями, в усякому випадку до парламентських виборів, жителі України, скоріше за все, можуть не турбуватися збільшенням цін на енергоносії. До цього часу тарифи на енергоносії, наймовірніше, будуть заморожені, з політичних мотивів.

Акціонерна компанія “Київенерго” устами голови правління Івана Плачкова відрапортувала на прес-конференції про те, що вона, в цілому, до осінньо-зимового періоду готова. До підприємств та громадян, “Київенерго” , за словами голови, застосовуватиме індивідуальний підхід, з тим щоб довести 100% оплату із закладів та громадян, котрі мають із чого платити. Цей підхід, щоправда, не має нічого спільного із економічними законами, але це, очевидно, продиктовано тією ситуацію, що існує в Україні, і яка не відповідає у багатьох випадках жодним законам.

Сама політика у сфері оплати за енергоносії затінена і пересічний споживач не знає за що, кому і чому платить саме ту чи іншу ціну. Зокрема, у випадку навіть справної оплати за енергоносії, він все-рівно не захищений від несанкціонованого відімкнення. З одного боку, енергетична сфера є досить прибутковою галуззю, але, з іншого - виводити її на світло прозорих економічних відносин, тим паче напередодні виборів, ніхто не береться. Економіка у цей період підпорядковується політиці, такою ж мірою тіньовій, як і економіка. Втім, пересічного українця, зважаючи на низький рівень життя зараз найперше цікавить, чи тарифи на енергоносії не підвищуватимуться. На думку голови комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу Олександра Гудими, цього, наймовірніше не станеться.

Зрештою тарифи на енергоносії не самі по собі піднімаються, а їх підвищує уряд, який не є вільним у своїх діях. З одного боку, зобов’язання перед міжнародними фінансовими структурами, з іншого - виборча кампанія. Верховна Рада також залежна від виборів. Говорить народний депутат України Олег Тягнибок.

Деякі експерти, і зокрема директор енергетичних програм Українського центру економічних та політичних досліджень імені Разумкова Володимир Саприкін, сходяться на тому, що так чи інакше, але ціни на енергоносії все-таки потрібно буде піднімати, питання лише наскільки. Так чи інакше, але Уряд про це поки що мовчить і у проекті бюджету ці аспекти непередбачені. Якщо ж тарифи на енергоносії будуть підвищуватися вже після виборів, то це звичайно ж призведе до розбалансування бюджету і наслідки можуть бути значно серйозніші.

Втім, багатьом державним діячам поки що не до того, адже є речі, на їхню думку, більш важливі, це вибори.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG