Доступність посилання

ТОП новини

Новий міністр оборони України очима російських оглядачів


Новий міністр оборони України очима російських оглядачів

Прага, 14 листопада 2001 — Призначення нового міністра оборони України викликало за кордоном значно менше коментарів, ніж відставка попереднього. Оглядачі в Росії згадують не тільки про добру освіченість, а й про російські зв’язки Володимира Шкідченка й про труднощі, які постануть перед ним у реформуванні українського війська.

Російські спостерігачі звертають увагу на «багатозначну паузу», що її витримав президент України Леонід Кучма після відставки Олександра Кузьмука.

До останньої хвилі багато хто і в Україні, і за кордоном уважав, що міністром стане людина цивільна, і ладили на це місце Володимира Горбуліна, найближчого соратника Кучми й вельми впливового політика й організатора, пише газета російської армії Красная звезда.

Щоденник Коммерсант додає, що й сам Кучма весь цей час «робив вигляд, що серйозно обмірковує можливість призначити на цю посаду цивільну особу», і «потривожений генералітет занервував».

Та президент України на нинішньому складному етапі реформування й становлення армії зробив вибір на користь професійного військового — і новому міністрові поведеться нелегко, зазначає Красная звезда. Як пише оглядач газети, «Армію України називають армією бідняків, бо її призовний контин∂ент становлять головно діти робітників і селян. Низький і її інтелектуальний рівень — солдатів із вищою освітою в ній лише піввідсотка. У критичному становищі й офіцерський корпус — більшість родин військовослужбовців не мають житла, грошове утримання нижче, ніж у сусідів — у Росії й Білорусі, весь б’юджет військового відомства становить тільки половину від того, що необхідно для реформування війська».

Тим часом для розбудови сучасних збройних сил потрібні докорінні зміни, серед того й громадський, демократичний контроль, і новий міністр оборони, очевидно, добре це розуміє й готовий ці зміни здійснити, зазначає Красная звезда.

Підстави для такої думки є — як нагадує російський щоденник Коммерсант, який теж називає Шкідченка прихильником прискореного реформування військового відомства України, новий міністр оборони має репутацію одного з найкращих генералів у країні вже через свою освіту: таким набором дипломів не може похизуватися жоден із українських воєначальників; до того ж він має й іще одну незвичну для українського генералітету рису — знає англійську мову.

Автор статті наводить і зауваження коментаторів, що призначення Володимира Шкідченка можна тлумачити як жест у бік Кремля — нагадавши, що він син Героя Росії: батька нового українського міністра нагородив цим званням за відвагу посмертно президент Росії Владімір Путін: генерал Петро Шкідченко загинув в Афганістані під час радянського вторгнення 1982 року.

Така мотивація, мабуть, не дуже тримається купи — але до цього додамо, що відразу на представленні на колеґії Міністерства оборони України в середу Володимир Шкідченко, за повідомленням російського агентства ІТАР–Тасс, висловився за те, щоб Верховна Рада ратифікувала угоду з Росією про співпрацю в військовій галузі — це, на його думку, сприятиме співпраці між країнами і може дати й економічний ефект.

А про першу реакцію офіційної Москви, зауважують спостерігачі, можна буде говорити 15 листопада, коли до Києва з візитом має прибути начальник Генерального штабу Збройних сил Росії Анатолій Квашнін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG