Доступність посилання

ТОП новини

Конгрес США відзначив роковини Голодомору в Україні та Української Гельсінської Спілки


Конгрес США відзначив роковини Голодомору в Україні та Української Гельсінської Спілки

Вашингтон, 14 листопада 2001 - У Конгресі Сполучених Штатів відзначено роковини голодомору 30-тих років та 25-ту річницю Української Гельсінської Спілки. У документі мовиться також про дефіцит демократичних цінностей в сучасній Україні.

Із заявою відзначення 67-их роковин Голодомору та 25-ої річниці Української Гельсінської Спілки у Конгресі Сполучених Штатів виступив 13-го листопада співголова американської міжурядової Комісії з питань безпеки та співпраці в Європі конгресмен Крістофер Смітг республіканець із штату Нью-Джерсі. “Слід вшанувати пам’ять невинних жертв жажливого акту, скоєного проти народу України 32-33-го років. Сім мільйонів нивинних чоловіків, жінок та дітей свідомо вбито з метою, щоб одна людина, радянський диктатор Сталін зміг консолідувати контроль над Україною” мовиться у посланні до спікера Конгресу США. Відтак в документі вказано на подробиці заходів радянської комуністичної влади, котрі схарактеризовано як “організований акт тероризму скерований на знищення любові народу до своєї землі та до обрання основних свобод життя”.

Конгресмен Крістофер Смітг вказав та на іншу річницю з важливим значенням в сучасній історії України. 25 років тому, 9-го листопада створено Українську Гельсінську Спілку, котра домагалася запровадження у життя Гельсінських домовленостей. Українська правозахисна група “стала найбільшою в колишьному Радянському Союзі проте зазнала також найбільших репресій з боку радянського режиму.” Олексій Тихий, Юрій Литвин та Василь Стусь загинули в радянських концтарборах.

“Хоча не слід припускати повторення подібних жорстокостей сьогодні, Україна однак повинна ще реалізувати свій повний демократичний потенціал” мовиться у документі конгресмена Крістофера Смітга. “Попри реальний поступ зроблений протягом десятиріччя незалежності, нерозв’язані вбивства Георгія Гонгадзе та інших журналістів й політичних постатей, напади на свободу масмедія, всеохоплююча корупція та брак шанування верховенства закону вказують на демократичний дефіцит, який слід подолати.” Незалежна, суверенна демократична Україна, яка шанує гідність людини є наріжним каменем – найкращою гарантією, щоб жахіття минулого століття більше не повторилися – вважає конгресмен Крістофер Смітг співголова американської міжурядової Комісії з питань безпеки та співпраці в Європі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG