Доступність посилання

ТОП новини

Ухвалення сімейного кодексу


Ухвалення сімейного кодексу

Київ, 15 листопада 2001 - Ухвалення Сімейного кодексу України, безперечно, можна вважати безпрецедентним кроком вітчизняних законодавців. За цей стратегічний документ віддали голоси 254 народних депутати із 406-и присутніх у сесійній залі. Цим самим в Україні у разі підписання документа Президентом, втратить чинність Кодекс про шлюб та сім’ю, який було ухвалено ще 1970 року і який безнадійно застарів.

Напевно, не випадково автором Сімейного кодексу є жінка. Це народний депутат, член парламентського комітету з правової політики, професор юриспруденції Львівського національного університету імені Івана Франка Зорислава Ромовська. Саме жінка глибше усвідомлює просту річ,висловлену ще академіком Сахаровим : “Кожна людина має право на щастя”. Але сімейне щастя, реалізація у родині, виконання соціальних функцій жінкою і чоловіком – поняття вельми багатозначні й строкаті.

Сімейний кодекс покликаний регулювати згадані щойно моменти. Головно йдеться про те, що держава охороняє материнство, батьківство й дитинство в Україні. Кілька новацій: Кодексом передбачено, що правом спільної власності є не тільки майно, житло, але й заробітна плата, пенсія, стипендія чоловіка й жінки. І не має значення, чи ви живете зареєстрованим шлюбом, чи цивільним. До речі, Кодекс запроваджує поняття – сім’я шлюбна і нешлюбна. І захищає тих, хто сьогодні перебуває у так званому громадянському шлюбі. Жінка, яка народила позашлюбну дитину має такі самі права при розриві стосунків, як і жінка у шлюбі. Це насамперед стосується права на аліменти при народженні дитини. Кодекс знімає фіксований перелік підстав для встановлення батьківства. Якщо судом не доведено, що чоловік жив із вами, забезпечував вас, і що він є батьком дитини, то цілий стосик любовних листів може бути підставою для визнання батьківства. Не кажучи уже про проведення генетичної експертизи. За словами пані Ромовської, тим самим в Україні чоловік буде поставлений в умови правової відповідальності та дисциплінованості.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG