Доступність посилання

ТОП новини

Як із другого світу потрапити у третій – приклад подає Україна


Як із другого світу потрапити у третій – приклад подає Україна

Прага, 15 листопада 2001 – Пострадянська Україна цілила до першого світу, а потрапила до третього, вважає автор нового дослідження про Україну. Книжка під назвою «Політична економія незалежної України» може допомогти посянити, чому, незважаючи на високі темпи економічного зростання протягом минулого і нинішнього років, Україна продовжує посідати останні місця у світових рейтинґах і залишається нецікавою для іноземних інвесторів.

Ганс ван Цон, професор британського Університету Сандерланду, що у південно-східній Англії, говорить, що термін «перехідна економіка», яким часто визначають постсоціалістичні країни, для України непридатний. На його думку, Україна не переходить від планової економіки до ринку, а створює, за його словами, «нову соціо-економічну формацію, яку правильніше було б називати віртуальною економікою, що призведе до економічної системи, котра поїдає власну економічну базу».

Головну роль у такому сумному розвитку подій, на думку професора із аглійського університету, відіграє саме українська держава. Її хижацька поведінка та паразитичність бюрократів і призвели до системи, яка не дозволяє утворитися справжній ринковій економіці. Політична еліта, що прийшла до влади після проголошення незалежності, тісно співпрацює з кримінальним світом і зацікавлена лише у тому, щоб обібрати країну, говорить, професор ван Цон, котрий спеціалізується у дослідженні країн Центральної та Східної Європи.

На його думку, політика, яку проводить цей тандем, призводить до економічної деґрадації України. Бюрократія придушує розвиток малих підприємств, витісняє бізнес у тіньовий сектор, перерозподіляє прибутки від прибуткових до збиткових підприємств, і заважає приходу іноземних інвесторів. Високотехнологічні сектори економіки занепадають, а такі збиткові галузі, як металургія зуміли вижити за рахунок того, що продають на світових ринках напівфабрикати за низькими цінами. Незважаючи на різке падіння виробництва вугілля, зайнятість у цьому секторі скоротилася несуттєво, а гроші Світового Банку, які мали полегшити соціальні проблеми, пов’язані із закриттям шахт, пішли на щось інше, говорить Ганс Ван Цон. Тобто, реструктуризація не відбулась.

Тим, хто звинувачує лише українські еліти у невеслому стані справ, буде неприємно почути, що, на думку британського професора, значна вина за відсутність поступу лежить і на українському населенні в цілому. Як стверджує Ганс ван Цон у своїй книжці «Політична економія незалежної України», багато людей є проти ринкових реформ та воліли би повернутися до брежнівських часів. Сучасне українське суспільство британський вчений змальовує у безпросвітно темних кольорах – «загальна пасивність, брак ініціативи та довіри, безвідповідальність та поширене шахрайство».

Єдиний вихід, який може порадити британський дослідник із цієї ситуації, це якнайшвидше провести реформу адміністративної системи. Але Ганс ван Цон не думає, що в Україні зуміють скоритстаися з його поради, бо, на його переконання, там відсутнє громадянське суспільство та соціо-економічні сили, які би вимагали проведення ринкових реформ. Книжка британського дослідника вийшла друком минулого року, і спроба адміністративної реформи попереднього уряду не отримала у ній належної оцінки. Тим часом вердикт, який Ганс ван Цон виніс Україні, звичить невтішно: «вона перетворилася на типову застійну економіку тертього світу».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG