Доступність посилання

ТОП новини

Завдання в Афганістані мають і США, і ООН


Завдання в Афганістані мають і США, і ООН

Вашингтон, 15 листопада 2001 – Антитерористичні операції триватимуть доти, доки не буде вповні нейтралізовано терористичну діяльність на терориторії Афганістану – така позиція президента США Джорджа Буша. Тим часом ООН підготовляє плани формування перехідного уряду в Кабулі.

Ще минулого тижня численні експерти на Заході й на пострадянському просторі прогнозували в’єтнамський чи пак радянський варіант для американських воєнних операцій проти терористичної мережі Аль Каїда та режиму талібів, що дав терористам притулок на території Афганістану. Пентагон не повідомляючи подробиць заявляв, що операції йдуть згідно з військовим планом. Для всіх було певною несподіванкою, що представники режиму талібів та Аль Каїди, очолюваної Усамою бен Ладеном, сплюндрувавши урядові будинки, у вівторок покинули Кабул й більшість території Афганістану є під контролем Об’єднаного протиталібського фронту.

Президент Сполучених Штатів Джордж Буш, який зараз перебуває на приватному ранчо у Крофорді, штат Техас, де проходить американсько-російський саміт, привітав повідомлення про те, що американські спеціальні підрозділи вдало провели операцію порятунку групи західних співробітників гуманітарних організацій, серед яких дві американки, котрих таліби звинуватили у проповідуванні християнства й тримали в полоні як заручників.

“Нашою місією є виявлення Аль-Каїди та ми хочемо запевнитись в тому, що Афганістан більше не буде притулком для діяльності терористів. Це слід ще довести до кінця”, – заявив Джордж Буш і додав, що зроблено значний поступ й тепер американські військовослужбовці продовжують місію всередині країни.

Віце-президент США Річард Чейні під час візиту Нью-Йорка зі свого боку уточнив: “Перед нами ще довгий шлях. Слід не забувати, що нашою метою в Афганістані не було лише усунення режиму Талібану, але також нейтралізація мережі Аль-Каїда.”

Цю терористичну мережу звинувачено у скоєнні терактів на американській терориторії, в результаті яких загинуло майже 5 тисяч осіб.

Як відомо, американські офіційні особи раніше заявили, що Сполучені Штати були найбільшим постачальником гуманітарної допомоги афганському народові й тепер продовжують цю гуманітарну місію, однак миротворчими питаннями та державним будівництвом повинна займатися Організація Обєднаних Націй. У середу Рада безпеки ООН схвалила чергову резолюцію на підтримку політичних реформ й формування перехідного уряду в Кабулі. Спеціальний посланник ООН у справах Афганістану Лахдар Брагімі проведе консультації із представниками низки опозиційних груп й відтак повинна відбутися Лоя Джірга, тобто великі збори старійшин афганських племен. Згідно з Брагімі, вагому підтримку цому процесові надаватимуть 6 країн-сусідів Афганістану плюс Сполучені Штати й Росія та Рада безпеки ООН. Після краху режиму Талібів, згідно з повідомленнями з Афганістану, представники опозиційних сил схильні під егідою ООН формувати перехідний уряд на широкій основі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG