Доступність посилання

ТОП новини

Закону немає, зате можуть бути санкції


Закону немає, зате можуть бути санкції

Київ, 16 листопада 2001 – 15 листопада Верховна Рада України не підтримала у другому читанні проект закону “Про особливості виробництва, експорту і імпорту дисків лазерних систем зчитування”. На ухваленні цього документа, як відомо, наполягали Сполучені Штати Америки. Вашингтон, визнавши ситуацію в Україні з дотриманням прав на інтелектуальну власність загрозливою, попередив Київ про можливість запровадження економічних санкцій, які оцінюються в 400 мільйонів доларів.

Ще напередодні розгляду парламентом у другому читанні закону “Про особливості виробництва, експорту і імпорту дисків лазерних систем зчитування” перспективи цього документа досить скептично оцінювали і в Верховній Раді, і в уряді. З одного боку, проти нього категорично виступила найбільша депутатська фракція – комуністична, яка претензії американців сприйняла як втручання у внутрішні справи України. Представники КПУ наполягали навіть на оголошенні американського посла Карлоса Паскуаля персоною нон-грата. З іншого – проти окремих урядових поправок до закону виступив парламентський комітет з питань підприємницької діяльності. Його голова Михайло Бродський заявив, що більшість із положень, на яких наполягає Кабінет міністрів, не відповідає чинному законодавству.

Аргументи Бродського та позиція фракції Компартії фактично вирішили долю закону – свої голоси за нього віддали 140 народних депутатів із 414. При цьому проти документу, окрім комуністів, виступили і фракції “Регіони України”, Народно-демократичної партії та “Трудової України”. Міністр фінансів Ігор Мітюков каже, що уряд наполягатиме на повторному розгляді законопроекту про лазерні диски, оскільки запровадження Сполученими Штатами Америки економічних санкцій щодо України є цілком реальним.

Тим часом Михайло Бродський обіцяє упродовж наступних двох тижнів внести на розгляд парламенту доопрацьований варіант закону про виробництво і розповсюдження лазерних дисків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG