Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Македонiї минулої ночi ухвалив поправки до Конституцiї. Таким чином створено умови для подолання глибокої полiтичної кризи в країнi


Парламент Македонiї минулої ночi ухвалив поправки до Конституцiї. Таким чином створено умови для подолання глибокої полiтичної кризи в країнi

Белград, 16 листопада 2001 – У четвер увечерi депутати македонського парламенту – Собраня – ухвалили проект нової Конституцiї, в яку внесено 15 поправок, що стосуються прав нацiональних меншин, насамперед етнiчних албанцiв. Вiдразу пiсля цього Стоян Андов, спiкер парламенту, скликав нову сесiю Собраня. Вона вiдбулася пiзно вночi й на нiй проголошено змiни до Конституцiї. За них проголосували 94, проти – 13 депутатiв. Таким чином створено умови для подолання глибокої полiтичної кризи, що розпочалася у лютому цього року. Країна кiлька разiв опинялася на межi громадянської вiйни, якої вдалося уникнути лише завдяки мiжнародному посередництву та присутностi миротворчих сил.

Нагадаємо, що на початку серпня в курортному мiстi Охрiд лiдери двох слов’янських та двох албанських партiй парафували мирну угоду й дiйшли згоди щодо необхiдностi внесення змiн до Конституцiї. Повстанцi Визвольної нацiональної армiї македонських албанців до кiнця вересня здали зброю вiйськовослужбовцям НАТО. Проте депутати зволiкали з ухваленням поправок до Конституцiї. Дебати точилися, зокрема, у зв’язку iз преамбулою до основного державного документу, а саме – чи державотворчим народом буде названо лише македонцiв, чи й iншi нацiї. Сторони нарештi дiйшли компромiсу: державотворчими названо частини ще шiстьох народiв, якi є громадянами країни, в тому числi й албанцiв. Македонська православна церква вимагала, щоби її було визнано державною.

На пiдставi ухвалених змiн албанська мова стане офiцiйною в державних iнституцiях у тих районах, де етнiчнi албанцi становлять щонайменше 20 вiдсоткiв населення. Уточнено й подробицi щодо права албанцiв користуватися албанським нацiональним прапором та iншими символами.

Слiд сказати, що ухвалення поправок стало лише першим кроком на шляху до тривалого миру й стабiлiзацiї в країнi. Лiдери слов’янських партiй заявляють, що албанськi повстанцi здали лише частину зброї та що вони готуються до нового повстання. Саме напередоднi ухвалення конституцiйних змiн розповсюджено повiдомлення угруповання, яке себе називає Албанською нацiональною армiєю. Невiдомi керiвники цiєї фантомної армiї закликають своїх землякiв у Македонiї, Косовi, Грецiї й Сербiї до боротьби за з’єднання усiх албанських земель. Важко сказати, чи йдеться про провокацiю, а чи частина повстанцiв справдi планує продовжити боротьбу. У зв’язку з цим речник НАТО у Скоп’є Крейґ Редклiф сповiстив, що миротворчi сили залишаться в Македонiї й пiсля грудня, коли мала завершитися їхня операцiя “Бурштинова лисисця”.

Незважаючи на змiну Конституцiї, без iноземної допомоги громадяни й лiдери Македонiї неспроможнi зберегти мир.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG