Доступність посилання

ТОП новини

ЧЕТВЕРТИЙ ПАРЛАМЕНТ – ЧАС ВИБОРУ


ЧЕТВЕРТИЙ ПАРЛАМЕНТ – ЧАС ВИБОРУ

Київ, 16 листопада 2001 – “Блок “Наша Україна” не має команди, а блок “За єдину Україну” – не має лідера”, – переконував журналістів глава Президентської адміністрації Володимир Литвин. Відтепер “ЗаЄдУ” лідера має – самого Володимира Литвина. Із цього приводу – бліц-коментар колишнього керівника Управління внутрішньої політики Адміністрації Президента України, шеф-редактора журналу “Політична думка” Володимира Полохала:

“Слова Володимира Литвина, що блок “Наша Україна” має лідера і не має команди, містять певне політичне лукавство. Тому, що Адміністрація Президента зробила все для того, щоб там не було справжньої професійної команди, з тим, аби контролювати Віктора Ющенка як лідера. І цей план Банковій повністю вдався.

Щодо блоку “За єдину Україну”: тут є лідер тепер – Володимир Литвин. Але він – формальний лідер. Це майже те ж саме, що блок очолив би президент України. Призначення Литвина вкотре засвідчує, що монополію на адмінресурс має Адміністрація Президента, яка стає учасником виборчого процесу, попри чинне законодавство”.

Володимир Полохало вважає: влада настільки досконало володіє адміністративним ресурсом, що вже може впливати навіть на збільшення або ж зменшення рейтингів суб’єктів виборчого процесу.

Адміністративний ресурс також пов’язують із головою Державної податкової адміністрації і Партії регіонів Миколою Азаровим. Адже щойно партія чи якийсь засіб масової інформації перестають подобатися чинній владі, до них зазвичай, одразу ж навідуються пожежники працівники санітарно-епідеміологічних станцій – або податківці.

Сам Микола Азаров нещодавно завітав у дискусійний клуб “Вибори-2002”.

Богдан Кошовий:

Київ, 16 листопада 2001 – Під час спілкування із залом Микола Азаров на пряме запитання: що він вибере – бути партійним лідером чи залишатися на посаді голови Державної податкової адміністрації України? – йому довелося відповісти: мовляв, він не хоче, щоб йому закидали використання службового становища у передвиборчий період, тому він поставить це запитання спочатку членам політради, і, звичайно, собі, а тоді – з’їздові, який відбудеться 14 грудня.

А на питання про свого можливого наступника на посаді голови партії Азаров сказав: “Ну хто на таке запитання відповідає?” І розповів бувальщину про Сталіна, як той провадив зі своїм оточенням розмови про те, що він старий і потрібен наступник. Як тільки він помічав блиск в очах співрозмовника, то на цій людині, на жаль…” Далі Азаров не розшифровував.

По закінченні зустрічі кореспондент Радіо Свобода попросив Миколу Азарова відповісти на кілька запитань.

Кор.: Пане Азаров, я би хотів торкнутися питання Порошенка. Чи він ще залишається вашим заступником у Партії регіонів? І якщо так, то як би ви прокоментували те, що він очолив передвиборчий штаб блоку “Наша Україна”?

М. А.: Його обрав з’їзд, і лише з’їзд може вирішити питання щодо посади заступника голови партії.

Кор.: А чи йому не пропонували очолити передвиборчий штаб вашого блоку?

М. А.: Ні.

А тепер послухаймо, що відбувається в українській провінції. На Рівненщині близько двадцяти громадських організацій підтримуватимуть на виборах блок Юлії Тимошенко – про це заявив на прес-конференції голова обласної організації партії “Батьківщина” Петро Гарвад.

Валентина Одарченко:

Рівне, 16 листопада 2001 – Петро Гарвад уважає, що блок Тимошенко на Рівненщині подолає чотиривідсотковий бар’єр, і не в останню чергу завдяки активістам громадських організацій. Найбільші надії покладаються на потужну в області Спілку ошуканих вкладників та Конгрес українців Холмщини. Говорить Петро Гарвад: “Я знав, що холмщаки є переселенці, але не знав, що існує така організація. Вони теж підписали з нами угоду і будуть співпрацювати”.

Представники блоку Тимошенко заявили, що на Рівненщині не будуть виставляти столичних лідерів у мажоритарних округах, як це хочуть зробити “демсоюзівці”. “Батьківщина” і її соратники виставлять місцевих кандидатів, котрих знає населення. “Якщо ми побачимо, що кандидат, скажімо, від соціалістів у даному окрузі є сильнішим, ми підемо на певні домовленості”, – додав Петро Гарвад.

На болюче для нього питання – чому свого часу в Кузнєцовську Форум національного порятунку не зміг зібрати кворум для зборів із приводу ініційованого референдуму про недовіру президентові – він відповів: “Коли ми ініціювали там збори, то мені здавалося, що це буде “на ура”. Те, що зробила Юлія Володимирівна, будучи в Кабміні, для паливно-енергетичного комплексу, то це було безперечно. І вони знали, кому вони зобов’язані за це. Але ж коли ми звернулися до людей із питанням: “Чи підтримуєте ви опозицію?” – вони сказали: “Ні, не підтримуємо. У нас сьогодні зарплата виросла в середнього персоналу до 1600 гривень. Якщо ми підтримуватимемо опозицію, ми можемо залишитися без цього шматка, який ви ж нам і дали”.

Рівненська міська організація “Батьківщини” взялася вже за іншу справу: відстоювання прав мешканців у сфері комунального обслуговування. Та, як бачимо, добрі справи забуваються швидко.

А на Полтавщині активісти обласного відділення Комітету виборців України провели опитування щодо симпатій виборців.

Людмила Кучеренко:

Полтава, 16 листопада 2001 – Упродовж двох днів у містах Полтаві, Кременчуку, Лубнах методом випадкового вибору респондентів було опитано майже 1700 осіб. Опитувані представляли різні вікові і соціальні групи. Значна частина виборців відмовлялася брати участь в опитувані, мотивуючи це тим, що ще не визначилися з власними симпатіями. А чверть зізналася, що не підтримує жодної політичної сили.

Отже, найбільшою популярністю користується Компартія та блок “Наша Україна” – 13-14%. Далі довіра електорату розподілалася таким чином: Об’єднані жінки “За майбутнє України” – 7,4%; понад 6% набрали блок Юлії Тимошенко, Соціалістична партія та Партія зелених України. Навіть 2% поки що не набирають Демократичний Союз, Прогресивна соціалістична партія та Народний рух України за єдність, а також блок “За єдину Україну”, куди входять голова полтавської облдержадміністрації Євген Томін (Аграрна партія) та голова облради Олександр Полівець (Партія регіонів). Об’єднані соціал-демократи мають лише 2,4% прихильників.

Для досвідченої структури, аби довідатися настрої в регіоні, достатньо опитати і 700-800 респондентів. Однак, якщо врахувати відсутність подібного досвіду у Комітету виборців України, то їхнє опитування вдвічі більшої кількості людей свідчить про спробу досягти певної об’єктивності дослідження.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG